Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

SD ställer sig bakom uthyrningen

Sverigedemokraterna ställer sig nu bakom delar av regeringens förslag att göra det lättare att hyra ut bostadsrätter i andra hand. Däremot är SD överens med de rödgröna om att stoppa den planerade begränsningen av föreningars möjlighet att förhindra andrahandsuthyrning.

Efter en diskussion i SD:s riksdagsgrupp kom på onsdagen beskedet att SD ställer sig positivt till regeringens förslag att låta bostadsrättsinnehavare ta betalt för sina kapital- och ränteutgifter. Partiet ger också sitt stöd till förslaget att ta bort möjligheten att i efterhand kräva tillbaka hyra via hyresnämnden.

– Det underlättar andrahandsuthyrning. Det tycker vi är bra, säger Carina Herrstedt, SD-ledamot i riksdagens civilutskott, till DN.se.

Beskedet innebär att SD bara är överens med de rödgröna och om att vilja stoppa en del av regeringens förslag om andrahandsuthyrning av bostadsrätter. Den handlar om att bostadsrättsinnehavare ska få hyra ut sina lägenheter utan att behöva uppge "beaktansvärda skäl" till sin förening.

– Det förslaget tycker vi är dåligt utrett, säger Carina Herrstedt.

På torsdag ska riksdagens finansutskott behandla utgifter och inkomster för nästa års budget. Regeringen vill att lagändringarna som gäller bostadsrätter ska ingå i budgeten. I så fall skulle dessa gå igenom eftersom oppositionen inte har något gemensamt motförslag till budgeten som helhet.

En majoritet av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna i civilutskottet anser dock beslutat att lagändringarna som berör bostadsrätter ska behandlas i civilutskottet. I så fall riskerar regeringsförslaget att låta bostadsrättsinnehavare själva få besluta om andrahandsuthyrning att falla.

Hur frågan kommer att hanteras är oklart eftersom praxis saknas, enligt tjänstemän i riksdagen som DN.se talat med.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.