Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

SD: ”Vi kommer inte att ställa oss bakom det här”

Oscar Sjöstedt.
Oscar Sjöstedt. Other: Jonas Ekströmer/TT

Sverigedemokraterna motsätter sig höjd pensionsålder och anser att det räcker med morötter för att få människor att stanna kvar längre i arbetslivet.

– Vi kommer inte att ställa oss bakom det här, säger Oscar Sjöstedt (SD).

SD ingår inte i pensionsgruppen och har därför inte varit med och förhandlat fram de förändringar i pensionssystemet som presenterades på torsdagen av regeringspartierna och de borgerliga. En bärande del i uppgörelsen är att pensionsåldern höjs från 61 till 64 år. Fler behöver jobba längre för att pensionssystemet ska fungera när vi lever allt längre, lyder resonemanget.

SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt är kritisk.

– Vi förstår logiken i att om vi blir äldre så måste vi jobba längre men vill hellre använda incitament och morötter än piskor och tvång för att få folk att stanna kvar längre på arbetsmarknaden. Det är ingen bra uppgörelse så vi kommer inte att ställa oss bakom det här, säger han.

Läs också: Strandhäll (S): Förändringarna helt nödvändiga 

Liksom Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt varnar han för att många inte kommer att orka till 64 års ålder. Där ger i och för sig pensionsuppgörelsen en öppning för dem som arbetat sammanlagt i 44 år att gå tidigare. Men det räcker inte enligt SD.

– Man måste förstå att vi är olika. Vissa är helt utslitna redan vid 60, andra är hur hurtiga som helst vid 75. Vi måste ha en betydligt mer flexibel syn på pensionsåldern. Gör man det på ett klokt sätt, med skattefördelar och möjlighet att gå ner till deltid, då tror jag att det räcker med morötter, säger Oscar Sjöstedt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.