Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Se upp när du handlar varorna utomlands

Allt fler svenskar handlar sina julklappar på nätet, och många beställer varor från andra länder. Men det gäller att hålla koll på tull och moms, annars kan julklappen bli betydligt dyrare än man tänkt sig.

Var tredje svensk planerar att köpa sina julklappar på nätet i år, enligt en rapport från HUI Research, Posten och Svensk Distanshandel. Samtidigt visar statistiken att tre av tio svenskar köper varor från andra länder.

De länder vi beställer mest ifrån är Storbritannien, USA och Tyskland. Kläder, skor, böcker och hemelektronik är de vanligaste köpen.

– Det är nästan precis samma saker som man köper mest av i Sverige, säger Carin Blom, analytiker på HUI Research.

Men det finns vissa regler att hålla koll på om du har tänkt att köpa några av årets julklappar från andra länder. I många fall tillkommer kostnader utöver varans pris, däribland frakt. Och handlar du utanför EU räknas varan som import, då får du betala både moms och tull när du hämtar ut den.

– Det främsta skälet till att handla utomlands är lägre priser, men många tänker nog inte på att det inte bara är varan som kostar, säger Carin Blom.

För att se vad slutpriset landar på kan man titta på Tullverkets hemsida, där tullavgifter och moms för de vanligaste varorna listas.

Tänk på det här om du ska beställa dina julklappar från andra länder:

1. Varans pris är inte totalkostnaden, frakt kan tillkomma. Handlar du utanför EU betalar du också moms och tullavgift.

2. Handla bara om du erbjuds kända betalningslösningar du litar på.

3. Handla gärna på större marknadsplatser som samlar många mindre och specialiserade e-handlare.

4. Se till att ha koll på returrätt och ångerrätt. Är det lätt att skicka tillbaka varan och vad kostar det?

5. Kolla leveranstiderna så att varan hinner komma fram innan jul, och se om försäljaren har spårningssystem för paketen.

Källa: Posten

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.