Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-05 14:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/seb-avvaktar-med-besked-om-utdelningar/

EKONOMI

SEB avvaktar med besked om utdelningar

Foto: Janerik Henriksson/TT

Bankkoncernen SEB – en av de tunga vinnarna på Stockholmsbörsen hittills i år – går bättre än väntat.

Kreditförlusterna i andra kvartalet störtdök till bara sju miljoner kronor.

TT Text

SEB-chefen Johan Torgeby räknar samtidigt med att den positiva trenden vad gäller kreditförlusterna håller i sig.

”Med förväntade nettokreditförluster på noll baspunkter i det andra kvartalet, förväntar vi oss nu att totalen för helåret 2021 blir under de 8–10 baspunkter som vi tidigare indikerat”, skriver han i en kommentar i rapporten.

Privatkortsanvändningen bland hushållskunderna har enligt SEB återgått till nivåer som senast sågs före pandemin, medan användningen av företagskort fortfarande är dämpad.

Några nyheter om utdelningar till ägarna bjuder inte banken på i rapporten. Svenska banker ska enligt Finansinspektionen fram till och med den 30 september vara restriktiva med utdelningar och återköp av aktier.

”SEB inväntar för närvarande Finansinspektionens syn på vad som gäller därefter och kommer sedermera besluta hur den nuvarande överkapitaliseringen ska hanteras. Kapitalbufferten över myndighetskravet uppgick till 860 baspunkter i kvartalet”, skriver vd Johan Torgeby.

SEB-chefen beskriver samtidigt resultatet för årets andra kvartal som solitt. Avkastningen på eget kapital på 14,7 procent har ökat till precis under SEB:s långsiktiga mål på 15 procent, konstaterar han.

”I takt med att de finansiella marknaderna försöker hitta balansen mellan inflationsoro och optimism när samhällen öppnar upp igen höll sig räntenivåerna stabila medan aktiemarknaderna fortsatte utvecklas positivt”, skriver Torgeby i en kommentar.

Wallenbergsfärens storbank redovisar ett resultat före jämförelsestörande poster på 7 916 miljoner kronor för andra kvartalet 2021. Det kan jämföras med vinsten på 5 598 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Resultatet var bättre än väntat. Analytiker hade, enligt marknadsdataföretaget Refinitiv, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst före jämförelsestörande poster på 6 382 miljoner kronor.

Räntenettot steg till 6 570 miljoner kronor, från 6 047 miljoner kronor. Provisionsnettot ökade till 5 280 miljoner kronor, från 4 364 miljoner kronor.

Totalt uppgick intäkterna till 13 680 miljoner kronor, jämfört med 13 999 miljoner kronor motsvarande period året före.

Kostnaderna steg till 5 759 miljoner kronor, från 5 712 miljoner kronor. Kreditförlusterna minskade till 7 miljoner kronor, från på 2 691 miljoner kronor under andra kvartalet 2020.

Läs mer: Starka rapporter väntas från bankerna

Ämnen i artikeln

SEB
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt