Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

SEB får kritik för dubbla budskap

Banken SEB får kritik för att dubbla budskap när det gäller stödet för att Saudiavtalet ska hållas.

– Det är anmärkningsvärt att de tar ställning för den typen av vapenexport, säger Jakob König på organisationen Sveriges Konsumenter.

Organisationen gör via initiativet Fair finance guide, granskningar av hur ansvarsfullt de svenska bankerna investerar kundernas pengar. Genomgången omfattar olika teman som mänskliga rättigheter, arbetsvillkor och vapen. För vapendelen hamnar SEB i topp och är den av sju banker som ställer högst krav.

– I bankens policy för deras investeringar hänvisar man till EU:s uppförandekod för vapenexport att man inte ska exportera vapen till länder som kränker mänskliga rättigheter.

En av de 31 näringslivstopparna som undertecknat debattartikeln är SEB:s vd Annika Falkengren.

– Det innebär dubbla budskap när man tar ställning för den här typen av vapenexport. Deras policy är väldigt tydlig, menar Jakob König.

Viveka Hirdman-Ryrberg, kommunikationsdirektör på SEB menar att SEB:s policys för investeringar står fast.

– Artikeln handlar om vikten av att hålla avtal och att handel och kontakt i längden är bättre än isolering och avstängning, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.