Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 14:56 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/seb-forsta-bank-att-krava-amortering/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

SEB första bank att kräva amortering

SEB:s vd Annika Falkengren.
SEB:s vd Annika Falkengren. Foto: Scanpix
Storbanken SEB blir första svenska bank som kräver att kunderna amorterar för att få bolån i banken. Det rapporterar SvD Näringsliv.

– Vi skärper kraven på amortering. Vi har tidigare följt Bankföreningens rekommendationer om amortering men från årsskiftet är det alltså ett krav föär att kunna få bolån, säger SEB:s presschef Anna Helsén till SvD.

Från 1 januari 2013 måste lån på över 70 procent av bostadens värde amorteras. Målet är att kunderna ska kunna betala av hela bolånet på 60 år.

Kravet gäller såväl nya bolån som tas hos SEB samt höjning av gamla bolån. Men kunder kan ansöka om undantag för kravet att hela lånet ska amorteras av på 60 år. SEB framhåller också att banken kommer göra individuella bedömningar av vad som är rimligt i det enskilda fallet.

Läs mer: Ta hjälp av flera - pruta mera

Nästan hälften av bankens kunder med en belåningsgrad på 70–75 procent amorterar inte i dag.

-– Det är en helt naturligt utveckling, det har blivit mer praxis än undantag att inte amortera, säger Mats Torstendahl.

Trots det tror han inte att banken tappar potentiella kunder genom de nya kraven. Inte heller tror han att SEB påverkas nämnvärt.

– För bankens del kan man möjligtvis säga att vi måste låna ut mer pengar för att kompensera för det som amorteras, och att det kan vara dåligt på det sättet. Men jag ser det inte så. Vi har långa relationer, det som är bra för kunderna är bra för oss. De får en sund privatekonomi.

Hur tycker du att bankerna har kommunicerat kring amortering?

– Jag tycker att det har varit luddigt, en del har varit ute och propagerat för lagstiftning, men det här är sådant som bankerna är fullt kapabla att fatta beslut om på egen hand.

 

Amortering:

Avbetalningar på lån. Betalas tillsammans med räntan varje månad eller kvartal.

Rak amortering innebär att man betalar av en fast summa vid varje betalningstillfälle under tiden som lånet löper till dess att lånet är återbetalat. Räntan blir olika vid varje tillfälle eftersom summan som ska återbetalas sjunker.

Annuitet är när kreditgivaren räknar ut en specifik summa som är lika stor vid varje inbetalning och som omfattar både ränta och amortering. I början är räntan hög och amorteringen låg. I takt med att räntan sjunker ökar amorteringsdelen.

Källa: Konsumenternas Bank– och försäkringsbyrå.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.