Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-20 01:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/seb-sanker-tillvaxtprognosen/

Ekonomi

Swedbank höjer tillväxtprognosen

Foto: Janerik Henriksson/TT

Storbanken Swedbanks ekonomer höjer tillväxtprognosen för Sverige i år och nästa år.

Tillväxten antas nu bli 1,4 procent i år och 1,8 procent 2021, vilket kan jämföras med tidigare beräkningar på 1,2 respektive 1,5 procent.

Samtidigt sänker SEB tillväxtsprognosen.

TT Text

Minskad risk för att handelskriget mellan USA och Kina ska eskalera är en anledning, bland annat då det bidrar till att höja tillväxten i världens två största ekonomier och därmed säkra en global tillväxt på cirka 3 procent i år och 3,3 procent nästa år.

En annan faktor Swedbank-ekonomerna tar fasta på är att ovissheten om det brittiska EU-utträdet har minskat.

”Vi förväntar oss en hygglig ekonomisk utveckling framöver, såväl globalt som på våra hemmamarknader”, skriver Swedbanks ekonomer.

Storbanken SEB:s ekonomer sänker samtidigt tillväxtprognosen för svensk ekonomi till 1,1 procent 2020. Det kan jämföras med en tidigare prognos från november som låg på 1,2 procent.

Banken hade förberett sig på att skriva ned tillväxtprognosen ytterligare, och anledningen till att justeringen är marginell är framstegen i handelsförhandlingarna mellan USA och Kina.

För 2021 räknar SEB med en tillväxt på 1,7 procent, vilket är i linje med föregående prognos.

Riksbankens reporänta väntas ligga kvar på en oförändrad nivå, tror båda storbankernas ekonomer.

”Kronan är svag och starka statsfinanser ger utrymme för ökade finanspolitiska stimulanser. Mycket talar för höjda statsbidrag till kommuner redan i vårbudgeten”, skriver SEB:s ekonomer.

Swedbanks ekonomer är inne på samma spår.

”Den fortsatt svaga internationella konjunkturen sätter samtidigt press på både den svenska och norska kronan. Vi räknar med att de båda valutorna förblir svaga under hela prognosperioden, trots att varken Riksbanken eller Norges Bank lättar mer på penningpolitiken”, skriver de.

Swedbank-ekonomerna lägger till att man även ser en risk för att lönerörelsen i år blir ”besvärlig”.

”Konjunkturen och arbetsmarknaden har bromsat in men vissa företag upplever svårigheter att rekrytera, främst specialister”, skriver de.

Läs mer: Sandvik anar ljusning i Kina

Ämnen i artikeln

SEB
Swedbank
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt