SEB ser risk för nya fall i bostadspriserna - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

SEB ser risk för nya fall i bostadspriserna

SEB:s vd Johan Torgeby presenterar företagets delårsrapport.
SEB:s vd Johan Torgeby presenterar företagets delårsrapport. Foto: Hossein Salmazadeh/TT

Företagen behöver låna massvis, och SEB gnuggar händerna över ökade intäkter. Bankkoncernen SEB redovisar ett vinstlyft för årets andra kvartal men är samtidigt lite förbryllad över företagens lånevilja sent i konjunkturcykeln. Samtidigt ser banken en risk för nya nedgångar för bostadspriserna.

Bankens visar starka siffror för andra kvartalet. Vinsten steg till 6 167 miljoner kronor, rensat för engångsposter, från 5 661 miljoner kronor för samma period i fjol. Det var bättre än väntat och aktien steg med omkring fyra procent efter rapporten.

Det är företagens lånebehov som är den främsta orsaken till det förbättrade resultatet. SEB:s vd Johan Torgeby medger att banken är en smula förvånad över företagens beteende.

– Vi förväntade oss att intäkterna på företagslån skulle gå upp redan 2016 och 2017. Konjunkturen var stark både globalt och i Sverige, en efterfrågan på krediter fanns ändå inte då, säger han.

Nu, när konjunkturen enligt flera bedömare kan ha nått sin topp, har det däremot lossnat. SEB tjänar alltmer pengar på företagens lån, intäkterna växte med 6–7 procent.

– Vi tror att kapacitetsutnyttjandet var lågt efter finanskrisen, men nu går det upp. Det blir ont om arbetskraft. Företagen måste investera för att möta efterfrågan, och då behövs det kapital, säger han.

Intäkterna på bolån växer dock inte lika mycket, bara med tre procent. Johan Torgeby förklarar att SEB, som har en stor del av Stockholmsmarknaden där bostäderna är dyrast, nu märker av det amorteringskrav som infördes den 1 mars. SEB vill inte utfärda någon officiell profetia om vart bostadspriserna tar vägen, men räknar med att det kan komma ytterligare prisfall. Fem procent ned är inte otroligt, enligt bankens ekonomer.

– Vi ser inte samma efterfrågan på nyproducerade bostäder nu.

Frågan är vad som händer då räntan stiger. Riksbanken har sagt att höjningar ska påbörjas senare i år.

– Det blir det stora testet för svensk ekonomi. Kan den hålla sig igång när det blir dyrare att låna, och var tycker företagen att det är för dyrt att låna pengar? Det är helt klart en risk för framtiden, säger Johan Torgeby.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.