Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

SEB:s Annika Falkengren klättrar mot toppen av lönelistorna

SEB:s Annika Falkengren.
SEB:s Annika Falkengren. Other: Janerik Henriksson/TT

Danskan Ane Maersk McKinney Uggla fortsätter att trona högt över de bäst betalda manliga vd:arna i Sverige. I år landar hon på 70 miljoner i lön. SEB:s vd Annika Falkengren har på ett par år fördubblat sin lön och ligger nu åter kring 30 miljoner. Av någon annan kvinna syns inte röken på 20-i-topplistan över de bäst betalda i Sverige.

För tredje året i rad toppar Maersk-imperiets arvtagerska Ane Maersk Mckinney Uggla löneligan i Sverige, med en inkomst av tjänst på 70,3 miljoner kronor.

Det är nästan 4 miljoner mer än närmaste konkurrenten Patrick Söderlund, vd på spelföretaget Digital Illusions – en bransch som visat sig ytterst framgångsrik de senaste åren. Då har Ane Maersk McKinney Uggla nästan halverat sin lön mot förra året.

I inkomst av tjänst räknas lön (som kan komma från flera håll om man sitter i flera olika styrelser, till exempel), förmåner, samt rörliga ersättningar som bonus och vinstdelningsprogram.

A.P. Møller-Mærsk är Danmarks största koncern, ett konglomerat av bland annat rederier, transporter, oljeriggar och banker. Lågpriskedjan Netto ingår till exempel.

Foto: AP

Systrarna Kirsten Maersk McKinney Olufsen, Ane Maersk McKinney Uggla och Leise Maersk Moeller tar emot danska drottningen Margrethe och prins Henrik under deras pappas begravning 2012. Foto: Stine Bidstrup/AP

Ane Maersk McKinney Uggla sitter i styrelsen för koncernen, men bor i Sverige. Hon är barnbarn till en av grundarna till A.P. Møller-Maersk, och anses vara god för 32 miljarder kronor. Utöver lönen har hon ytterligare 23 miljoner i inkomst av näringsverksamhet i taxeringen för 2015, samt 91 miljoner i inkomst av kapital.

DN:s sammanställning av de mest välbetalda i Sverige visar att man för inkomståret 2014 måste upp över 23,6 miljoner – nästan två miljoner i månaden – för att kvala in på 20-i-topplistan. 

Musikproducenten Sebastian Ingrosso hamnar just utanför, på 23,4.

Det har oftast varit de största börsbolagens tyngsta chefer och folk i finansbranschen – fondförvaltare till exempel – som kvalat in på listan, men på senare år har också spelbranschen varit representerad. När lönerna springer över 30 miljoner kronor brukar det ofta vara någon form av extraordinära bonusar som ramlat in.

Förutom Patrick Söderlund representeras spelbranschen av Sebastian Knutsson på King, på åttonde plats på listan.

Foto: Emma JohanssonMarkus ”Notch” Persson. Foto: Emma Johansson

”Notch”, Minecraftskaparen Markus Persson, spelar i en helt egen division, men eftersom han sålde sin skapelse för mångmiljardbelopp 2014 ramlar hans pengar – den här gången närmare en miljard – in som inkomst av kapital, och inte lön.

Han finns alltså på den andra listan, den med högst inkomster av kapital.

Värt att notera i årets lönetopplista är att SEB:s vd Annika Falkengren på ett par års tid etablerat sig på en rekordnivå när det gäller bankchefer. För några år sedan låg hon i spannet 10-14 miljoner, de senaste två åren runt 29-30. Enligt SEB:s årsredovisning var dock hennes direkta lön och förmåner från banken omkring 10,6 miljoner kronor. Banken har dock flera olika bonusprogram. För inkomståret 2013 föll det ut 15 miljoner och hennes höga lön förklarades motiverades då med att det var en tillfällig ökning. Av årets taxering att döma verkar historien upprepa sig. En del av Annika Falkengrens inkomster kommer också från styrelseuppdrag i bland annat Securitas och Scania.

Getinges tidigare vd Johan Malmquist har legat stabilt kring de nivåerna i flera års tid, och även Ericssons vd Hans Vestberg ligger numera där. När han tillträdde som vd åkte han ned mycket jämfört med sin föregångare.

Förre Volvo-vd:n Leif Johansson, numera bland annat ordförande i Ericsson, är en annan stammis på listan, liksom näringslivsveteranen Leif Östling, numera på SKF. Även deras nivåer tyder på att någon form av bonusar eller extraordinära inkomster fallit ut.

När det gäller inkomst av kapital är det H&M-ägarna som länge tronat överlägset högt över alla andra. H&M-miljardären Stefan Persson försvann dock för några år sedan från listorna efter att han lagt sitt ägande i ett bolag.

Han hade då närmare 3 miljarder i inkomst av kapital.

Foto: TTStefan Persson, H&M. Foto: Bertil Ericson/TT

Nu har han uppenbarligen börjat ta ut pengar ur företaget, för han har åter dykt upp, tätt efter ”Notch” på kapitalinkomsttoppen, med drygt 900 miljoner kronor.

Stefan Perssons syster Liselott Tham, även hon H&M-ägare, ligger som vanligt kring en halv miljard i inkomst av kapital.

Fredrik Lundberg är en annan kändis på kapitalinkomslistan, han brukar ligga kring 400 miljoner och gör det i år igen.

En överraskning är riskkapitalbolaget EQT:s Jan Ståhlberg, som flyttat till USA för att bygga upp företagets verksamhet där. Han och flera andra i EQT upptaxerades för ett par år sedan med mångmiljonbelopp efter att Skatteverket underkänt ett skatteupplägg.

Nu deklarerar han för 412 miljoner kronor i inkomst av kapital.

Uppgifterna om inkomsterna kommer från Skatteverkets senaste taxering, tax 2015, som blivit färdig nyligen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.