Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

SEB:s Robert Bergqvist: En suck av lättnad

Ett förslag till lösning lades i kväll fram av senaten i den amerikanska kongressen. Med reservation för att alla pusselbitar ännu inte är på plats säger SEB:s chefekonom Robert Bergqvist att man nu kan dra en suck av lättnad.

– Det verkar som att vi har en uppgörelse, vilket har varit det mest troliga sceneriet. Alternativen har varit så dramatiska så ingen har riktigt trott på dem, säger han till TT.

Men att USA:s politiker är beredda att sitta och förhandla in i sista stund har en hög prislapp, säger han.

– Skadan är redan skedd och det har fått en negativ effekt, sedan kan man hoppas att den effekten nu begränsas i och med en eventuell uppgörelse.

Det politiska agerandet skapar oro, inte bara i USA säger Bergqvist som på onsdagen har träffat kunder i Borås.

– Alla ställer frågor om USA, företag vågar inte anställa eller investera fullt ut.

Han säger att kompromissen innebär att USA skjuter problemen framåt i tiden för att nå en långsiktig lösning.

– Ännu en gång har man undvikit att ramla ner för stupet, men vi kommer att fortsätta att vandra längs med stupet, säger Bergqvist som tror att ny osäkerhet väntar efter årsskiftet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.