Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Second hand-moms får skarp kritik

Ideella second hand-affärer kan snart tvingas betala moms på sin försäljning. En ödesdiger utveckling för branschen, tror riksdagsledamoten Cecilia Widegren (M).

Efter ett avgörande i Högsta förvaltningsdomstolen förra året har Skatteverket i höst kommit till slutsatsen att second hand-butiker konkurrerar med kommersiell handel och därför ska beläggas med 25-procentig moms.

Kravet riskerar att slå hårt mot organisationer som Stadsmissionen, Myrorna och Röda korset.

”Det är bara en tidsfråga innan verksamheten kan tvingas lägga ned eftersom förutsättningarna för vår verksamhet försvinner med det nya momskravet från Skatteverket”, skriver Caroline Andermatt, vd för Myrorna, i ett pressmeddelande.

Det överskott som i dag går till olika former av hjälpverksamheter riskerar i stället att hamna i statskassan.

– Det vore ett dråpslag om det här skulle momsbeläggas. Den lilla marginal som går till fattiga människor skulle ju försvinna och de här organisationerna skulle läggas ner, säger riksdagsledamoten Cecilia Widegren (M) till TT.

Hon har därför lämnat in en riksdagsmotion om att stoppa momsbeskattningen.

– Regeringen har ett ansvar att styra Skatteverket så att man inte överför några kostnader på idéburna organisationer, säger Widegren.

Ett undantag, skriver Skatteverket, gäller butiker som har öppet högst 24 timmar i veckan eller där majoriteten av de anställda arbetar ideellt. Då slipper man moms.

– Men jag tror snarare att den typen av regler är hämmande för verksamheten, säger Widegren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.