Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Sega USA-börser trots oljeuppgång

Uppgången blev måttlig på USA-börserna trots att oljepriset fick ett rejält uppsving på måndagen.

Trots att oljepriset fick ett rejält uppsving ville det inte riktigt tända till på USA-börserna på måndagen och uppgången blev måttlig.

Ett terminskontrakt för leverans av Brentolja nästa månad noterades för första gången sedan förra året till över 40 dollar per fat, från bottennivåer kring 27 dollar per fat i januari. Oljebjässarna Exxon och Chevron skördade triumfer och aktiekurserna steg 2,6 respektive 3,2 procent.

Sämre gick det på tekniksidan. Apple hämmades av det utpressningsprogram som upptäcktes i helgen, riktat mot Mac-datorer. Det är första gången teknikjätten drabbas av en sådan attack. Aktien sjönk 1,1 procent.

Även Microsoft backade efter uppgifter om att USA:s handelsdepartement är på väg att införa restriktioner för export till den kinesiska telekomtillverkaren ZTE, ett bolag som Microsoft har ett stort handelsutbyte med. Aktien tappade 2,0 procent.

Dow Jones industriindex steg 0,4 procent, Nasdaqs kompositindex gick ned 0,2 procent medan S&P 500 gick upp 0,1 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.