Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Seko backar i tågkonflikten

Fackförbundet Seko backar från flera av dess tidigare krav i den pågående tågstrejken. Seko har nu bjudit in arbetsgivarorganisationen Almega till nya förhandlingar klockan elva på söndagen.

– Vi har sett över och skalat av våra tidigare krav. Nu återstår bara två tydliga krav för att konflikten ska lösas och tågen kan börja rulla igen, säger Valle Karlsson, avtalssekreterare på Seko.

Det första kravet är att tågoperatören Veolia ska gå med på ett tak för hur många timanställda de får använda under ett år.

– Vi vill att Veolia gör en utfästelse om att de inte ska använda timanställda till mer än 40.000 produktionstimmar, säger Karlsson.

Det andra kravet är att en timanställning efter ett år ska omvandlas till en tillsvidareanställning.

– Det är okej att använda timanställda, men inte år efter år. Genom det här kravet vill vi komma åt missbruket som vi tycker att Veolia gör sig skyldig till och som sprider sig i branschen, säger Valle Karlsson.

Seko poängterar att budet om ett tak för timanställningar endast gäller den fasta produktionen.

– Det har tidigare varit en invändning från motparten att det kan dyka upp tilläggsbeställningar vid exempelvis festivaler där de behöver ha fler i arbete. Då tycker vi att det är okej att ta in timanställda så tilläggsbeställningar ligger utanför vårt föreslagna tak.

Mikael Danielsson, affärsområdeschef vid Veolia, tycker att Sekos två krav är orimliga.

– Det låter jätteknepigt. Att leda och dela ut arbete är en arbetsgivarfråga men det verkar som att Seko vill göra detta själva.

Danielsson säger sig ändå ha förståelse för fackförbundets farhåga att timanställningar ska missbrukas.

– Men jag har ingen förståelse för kravet att Seko ska besluta om arbetet. Vi kommer att ge dem alternativ att fundera på under morgondagens förhandling.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.