Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Semester stoppar Saab efter en vecka

Under måndagen ska Saab-arbetarna vara på plats igen i fabriken i Trollhättan. Men någon produktion blir det inte. Saab-ledningen hoppas komma igång senast inom två veckor men då blir det bara en veckas produktion innan fabriken stängs igen för semester.

– Jag är ganska säker på att det blir så. Alla förtjänar lugn och ro. Men självklart skulle det vara bra om vi kom igång tidigare, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning till TTELA på nätet.

Håkan Skött, Metallklubbens ordförande på Saab Automobile i Trollhättan, hoppas företagsledningen inte kommer med nya krav på semesterändringar. Det senaste avtalet mellan Metallfacket och Saabledningen innebär att arbetarna får två veckors semester, veckorna 30 och 31. Tidigare avtal stipulerade fyra veckor men det ville inte Saab ha med tanke på den sits företaget sitter i.

– Företaget kan ju komma med nytt förslag men jag hoppas att det inte gör det. Nu var ju tanken att vi skulle komma igång tidigare med produktionen, men folk ska ju ha sin semester trots allt. säger Skött till TT.

Under måndagen kommer de Saabanställda att få information om det senaste av sina närmaste chefer.

Men det står fortfarande skrivet i skyarna när tillverkningen åter kan starta. Nu har Saab dragit in drygt 600 miljoner kronor i ny likviditet och kan därmed med viss kraft förhandla med sina underleverantörer om nya leveranser.

Något datum för återstart har inte bestämts, enligt Skött.

– Nej. Men det har säkert pågått diskussioner med underleverantörer under helgen. Man måste ju ro i land det först innan man kan sätta något datum för produktionsstart. Jag känner inte till hur långt man har kommit i den processen.

En viktig del i pengajakten är den fastighetsaffär Saab gjort med ett fastighetskonsortium som leds av Hemfosa. Fabriksförsäljningen ska ge Saab 255 miljoner kronor.

Den granskas just nu av Riksgälden för regeringens räkning.

– Tidigast på måndag kan regeringen få vårt förslag till beslut, säger Unni Jerndal, kommunikationschef på Riksgälden.

Saabs korta finansiering

Sammanlagt har Saab Automobile de senaste dagarna kunnat få ihop drygt 600 miljoner kronor för sin kortsiktiga finansiering.
På måndagen fick Saab en order värd 120 miljoner kronor för 582 bilar av en okänd kinesisk kund.
På tisdagen köpte ett konsortium lett av Hemfosa Fastigheter hälften av aktierna i Saabs fastighetsbolag för 255 miljoner kronor. Slutligt godkännande behövs dock från EIB, Riksgälden och den svenska regeringen, men affären bedöms i princip vara i hamn.
På onsdagen beviljades Saab ett lån på 230 miljoner kronor från Bahamasregistrerade fonden Gemini, som redan är delägare i Swedish Automobile (tidigare Spyker Cars).

    Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
    Kommentera artikeln
    I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.