Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 14:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/senaten-annu-oenig-om-jattepaketet/

Ekonomi

Amerikanskt jättepaket färdigförhandlat: ”Vi har en deal”

00:54. De politiska parterna i USA är överens om ett gigantiskt stödpaket mot nya coronaviruset. Under onsdagsmorgonen berättade Vita huset att åtgärder motsvarande 20 000 miljarder kronor har förhandlats färdigt.

Den amerikanska senaten och Donald Trumps regering har kommit överens om det ekonomiska stödpaket som förhandlats under de senaste dagarna. Under onsdagsmorgonen berättade Vita huset att åtgärder motsvarande 20 000 miljarder kronor har förhandlats färdigt.

– Jag är upprymd över att vi äntligen kan leverera till ett land som har väntat på att vi ska ta vårt ansvar, sade Republikanernas gruppledare i senaten Mitch McConell under onsdagsmorgonen.

– Hjälp är på väg, stor hjälp och snabb hjälp. Vi kommer rösta igenom det här förslaget för att ta hand om de som just nu tar hand om oss, och hjälpa miljoner amerikaner igenom dessa mörka ekonomiska tider.

Donald Trump och Larry Kudlow (längst till höger).
Donald Trump och Larry Kudlow (längst till höger). Foto: Alex Brandon/AP

Den formella omröstningen i senaten sker senare under onsdagen. Paketet väntas verkställas inom de närmaste dagarna och innehåller enligt amerikanska medier direkta utbetalningar till de flesta hushåll i landet à 3 000 dollar per familj, 500 miljarder dollar i lån till företag, delstater och städer och 367 miljarder i stöd till småföretag. Vårdsektorn får 130 miljarder dollar och arbetslöshetsförsäkringar får ett tillskott.

Vita husets chefsekonomiske rådgivare Larry Kudlow har tidigare kallat stödpaketet ”det största som någonsin utfärdats i USA”.

Demokraterna har kritiserat paketet för att det ges stora summor till företag utan att egentligen kräva någon redovisning och insyn av hur dessa pengar skulle komma att användas och att vanliga arbetare har kommit i andra hand. Därför sågs det som ett genombrott att de under onsdagsnatten fick igenom ett krav på insyn i utlåningsprocessen. Förslaget är nu att en inspektör ska installeras, som i sin tur bevakas av en panel utsedd av senaten.

Förväntningarna på att det skulle komma ett besked drev under tisdagen upp aktiekurserna i USA. Uppgången var den största sedan 1933. Dow Jones industriindex ökade med 11,3 procent och Nasdaq med 8,1 procent. Det ska ses mot bakgrund av att börserna har backat tiotals procent sedan det nya coronavirusets utbrott.