Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Service viktig för nya företag

Att det finns en bra dialog mellan näringsliv och kommun är det viktigaste för att locka nya företag till orten. Snabba, raka beslut och att den kommunala servicen fungerar bra är andra viktiga faktorer.

Ett av kännetecknen för en kommun som har många nystartade företag är att samarbetet mellan kommun och näringsliv fungerar bra.

- Det en kommun kan göra är att samverka över gränser och samarbeta med näringslivet. I till exempel Göteborg har man en god dialog med näringslivet, säger Ulf Johansson, chef för Kommunförbundets enhet för tillväxt och regional utveckling.

Han menar att framför allt gäller det att vara lyhörd för vad näringslivet har för behov. Ett kan vara att se till att det lokala utbildningsväsendet anpassas till de behov av specialinriktad yrkesutbildning som kan ge de nya företagen personal med rätt kompetens.

- Det är en av de frågor som är viktiga i samtalet med näringslivet, säger Ulf Johansson.

Förr var det mer vanligt att det startades nya verkstadsföretag och då var det vanligt att kommunerna kunde ställa upp med mark i industriområden. Nu är det en större andel kunskapsföretag bland de nystartade företagen som hellre vill ha lokaler i centrum. Det innebär att det ofta måste göras ändringar i stadsplanen när en lokal som tidigare hyst en butik ska göras om till kontor.

- Den viktigaste erfarenheten från fältet är att man måste ge tydliga signaler, ett ja eller nej, till den företagare som vill ha besked, säger Ulf Johansson.

Det krävs också att det inte tar för lång tid att fatta beslut.

- Många kommuner går miste om etableringar för att man inte är tillräckligt snabb, även om det på många håll blivit bättre, säger han.

Det skulle också underlätta om rutinerna för överprövningar ses över och blir snabbare. Om en företagare behöver beslut om att stadsplanen ändras för att kunna starta ny verksamhet, kan till exempel en granne som inte gillar beslutet överklaga och det kan dröja ett par år innan ärendet slutligen blir avgjort. Ulf Johansson anser också att prövningar i ärenden som omfattas av flera olika lagar borde samordnas. Om till exempel en ny väg ska byggas krävs det prövning både vad gäller själva bygget av vägen, men också enligt miljölagen.

De senaste åren har människor blivit mer villiga att flytta för att få jobb och det gäller särskilt högutbildade personer. Men det krävs inte bara jobb för att människor ska flytta eller att det finns arbetskraft för att nya företag ska vilja etablera sig i en kommun.

Det krävs också att det fungerar med bostad och bra skolor, även ett bra kulturklimat har betydelse. Det innebär att den kommunala servicen har allt större betydelse för viljan att starta nya företag på orten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.