Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Sex miljoner i USA svek Facebook

Facebook närmar sig 700 miljoner konton men i en del nyckelländer, som till exempel USA, minskar antalet användare. I Sverige ökade dock antalet konton med drygt tre procent i maj.

Enligt sajterna Inside Facebook och Socialbakers, som loggar de sociala medierna, har Facebook tappat nära 5 miljoner konton eller drygt tre procent i USA den senaste månaden.

I Kanada var tappet över 7 procent. Storbritannien, Norge och Ryssland är andra länder där antalet konton minskat.

Sett över hela världen fortsätter Facebook dock att öka, även om takten halverats de senaste månaderna. I maj skaffade nästan 12 miljoner människor ett konto vilket ska jämföras med 20 miljoner i april.

Men det bör påpekas att nedgången sker från väldigt höga nivåer. I de anglosaxiska länderna har nästan varannan invånare ett Facebook-konto. Sverige ligger på samma nivå med 4,4 miljoner konton eller 48,3 procent.

– Jag skulle säga att marknaden börjar bli mättad. Oavsett vilken tjänst vi talar om så är det svårt att nå mer än halva befolkningen, säger Sofia Mirjamsdotter, expert på sociala nätverk och mer känd som Mymlan på nätet.

– Sedan går allt fort på nätet. Det har gått fort upp för Facebook och det kan också gå fort utför, påpekar hon.

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.