Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Sex sätt att finansiera ditt företag

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Hilda Arneback

Det finns en rad sätt att hitta kapital till ditt företag, allt beror på vad du vill göra och vilken fas du är i med ditt företag. Här är sex olika sätt.

Foto: DNFinansiera själv. Många företag behöver varken lån eller riskkapital eller ens startkapital. Om så är fallet är eget kapital det vanligaste sättet att finansiera en start. För den som inte har pengar på kontot kan belåning av bostaden, att gå i personlig borgen för ett aktiebolags lån eller blancolån vara alternativ – om än riskfyllda.

Foto: Låna från banken. Svårare än man kan tro som ny företagare, men det är enklare när du har en rullande verksamhet. En bra affärsplan och säkerheter för lånet är en bra början.

Foto: Finansiera via Almi. Statligt ägda bolaget Almi har flera möjligheter till finansiering, från olika typer av lån för olika faser i ditt företagande till riskkapital. Eftersom Almis risk är större och man inte ska konkurrera med bankerna är räntan på lånen något högre.

Foto: Ta in riskkapital. Genom att ge bort en del av ditt företag kan du i utbyte få in pengar. Riskkapital hittar du både hos aktörer som Almi och privata investerare, som du kan hitta i ditt eget nätverk eller via olika investerarnätverk.

Foto: Sök stöd. Många vill ha starta eget-bidrag när de drar igång, det är dock svårare än man kan tro och kommer med en rad krav (läs mer på arbetsformedlingen.se).

Foto: Andra sätt. Bankerna får nu konkurrens från en rad digitala uppstickare, som till exempel Monetise, Toborrow och Fundedbyme. Fördelen är att det går snabbt och kan vara ett alternativ om du nekats av banken, nackdelen är att det kan vara betydligt dyrare. Kolla upp vad årsräntan blir innan du bestämmer dig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.