Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 06:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/shekarabi-skarper-tonen-mot-speljattarna/

Ekonomi

Shekarabi skärper tonen mot speljättarna

Ardalan Shekarabi. Foto: Allis Nettréus

Nu är det slut med fuskande spelbolag, menar civilminister Ardalan Shekarabi (S). Efter de första veckorna i den reglerade branschen höjer han kraven på speljättarna.

– Om de inte sköter sig kommer det få konsekvenser, säger han till DN.

Andreas Lindberg
Rätta artikel

Spelreformen är civilministerns lilla bebis. Han har drivit frågan i många år men först i fjol klubbades lagen i riksdagen.

Sedan årsskiftet har 66 bolag fått den nya licensen i Sverige och mer än 17.000 personer har registrerat sig för självavstängning på spelpaus.se. Syftet med funktionen är att spelaren varken ska kunna spela eller nås av direktreklam från företagen – någonting som visat sig inte fungera.

DN har i en granskning visat hur flera bolag brutit mot lagen under de första veckorna. Även Spelinspektionen har vittnat om många liknande anmälningar som nått dem från allmänheten. Det ska inte tolereras längre, menar Ardalan Shekarabi.

– Från och med nu kommer det vara väldigt hårda krav på de aktörer som bedriver verksamhet enligt svenska spellagstiftningen och går de över gränsen kommer det få väldigt allvarliga konsekvenser, säger han.

Många spelbolag skyller på tekniska fel. Är det verkligen en godtagbar ursäkt?

– Det kan man ju prata om initialt de första dygnen naturligtvis. Men nu har det gått 25 dagar och nu är det det här som gäller. Och myndigheten är på detta, säger civilministern.

Att Spelinspektionen inte straffat någon, eller ens bedrivit någon aktiv tillsyn från början, ser han dock som rimligt.

– I första hand har myndighetens prioritering varit att hantera alla licensansökningar och det har varit fokus. Det här gick ju väldigt fort i genomförandet, säger Ardalan Shekarabi. 

Han beskriver det som den största övergången på någon marknad i svensk politik sedan apoteksreformen. Det finns därför en viss förståelse för att Spelinspektionen tvingats prioritera. 

Men från och med nu ska Spelinspektionens fokus vara flyttat och Shekarabis budskap till spelbolagen är tydligt: 

– Sköt er. För vi kommer inte se mellan fingrarna.

Hittills har han inte kunnat ha någon dialog med myndigheterna på grund av den långdragna regeringsbildningen, men framöver ska kontakten vara tät.

– Det är därför det varit så frustrerande, vi har bara kunnat följa utvecklingen. Nu kan vi agera eftersom det är en ordinarie regering på plats.

Hur ska ni agera då? 

– Vi kommer ha en nära dialog med myndigheterna så att de får rätt resurser och rätt stöd i sin myndighetsutövning. Sedan kommer vi följa utvecklingen och se om det finns behov av ytterligare regelförändringar, säger Ardalan Shekarabi.

En omdiskuterad del i spellagen är kravet om att reklamen från spelbolagen ska vara ”måttfull”. En aspekt det trycktes mycket på när reformen presenterades för drygt ett år sedan.

Såväl myndigheter som spelbolag har haft svårt att definiera begreppet. Inte ens konsumentverket som har tillsyn över kravet har kunnat sätta fingret på vad det faktiskt innebär. De väntar på en första dom i patent- och marknadsdomstolen där de stämt spelsajten Ninja Casino för att få vägledning.

Men att gränserna är så vaga är inget misstag från lagstiftarens sida, menar Shekarabi.

– Det är myndigheterna som har möjlighet nu att vidta åtgärder, och i samband med att de gör det kommer rättstillämpningen visar var gränserna går, säger han.

Svenska folket möts dagligen av spelbolagens budskap i varenda reklampaus, på internet och i tidningar. Så kan det förbli om lagen inte ändras igen. Måttfullhetskravet reglerar bara reklamens innehåll och utformning – inte mängden. 

Men även det kommer ”följas upp”, säger civilministern.

– Det pågår ju en parallell uppföljning av genomförandet av det här som statskontoret ansvarar för. Vi kommer självklart följa utvecklingen där.

Tycker du själv att reklamlandskapet har förändrats efter årsskiftet?

– Nej. Inte tillräckligt mycket.

Var tycker du själv att gränserna ska gå?

– Det vore konstitutionellt fel av mig att gå in i det när vi inte har satt gränserna. Men skulle det vara så att det behövs ytterligare åtgärder från statsmaktens sida är jag öppen för det, säger Ardalan Shekarabi.

En annan fråga som legat honom varmt om hjärtat är begränsning av vinster i välfärden. Den tvingas han släppa under den här mandatperioden, såvida S inte bestämmer sig för att bryta fyrpartiöverenskommelsen.

– Det är ingen tvekan om vad jag och mitt parti tycker i den frågan, men nu har vi en överenskommelse och den kommer vi hedra. Enligt den ska inte regeringen lägga fram några förslag som har till syfte att begränsa vinsterna i välfärden.

Hur känner du för det?

– Jag respekterar det. För mig är det jätteviktigt att vi har en kompromiss på plats och att vi håller ute Sverigedemokraterna från avgörande inflytande i svensk politik. Då får man ge och ta, säger Ardalan Shekarabi.

Läs mer: Flera spelbolag som bryter mot de nya reglerna, visar DN:s granskning

Läs mer: Spelberoende har likheter med alkoholberoende