Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 14:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/siffrorna-som-indiska-regeringen-forsokte-halla-hemliga/

Ekonomi

Siffrorna som indiska regeringen försökte hålla hemliga

Bild 1 av 3 Indiens premiärminister Narendra Modi.
Foto: AFP
Bild 2 av 3 Röstlängder kontrolleras i en av vallokalerna i Indien.
Foto: Noah Seelam/AFP
Bild 3 av 3 En indisk kvinna visar upp det varaktiga märket som visar att hon röstat.
Foto: Manish Swarup/AP

Behovet av miljontals nya jobb är den viktigaste frågan för väljarna i det mastodontval som har inletts i Indien. Trots att ekonomin är den snabbast växande i världen har arbetslösheten ökat till den högsta nivån sedan 1970-talet.

Rätta artikel

Parlamentsvalet i Indien går nu in på sin andra vecka. Med svindlande 900 miljoner röstberättigade tar det mer än en månad att genomföra.

Väljarnas krav på nästa regering är tydlig: ordna flera jobb. För tre av fyra indier är bristen på arbetstillfällen den fråga som oroar dem mest. Stigande priser hamnar på andra plats. 

Efter förra valet för fem år sedan lovade den hindunationalistiska premiärministern Narendra Modi att skapa 10 miljoner nya jobb om året för att möta den arbetsmarknad som fylls på med en miljon människor varje månad. Det har dock visat sig svårt, inte minst att ersätta de jobb som försvinner när jordbruket moderniseras.

Varje dag fylls storstädernas slumområden på med tusentals landsbygdsbor på jakt efter försörjningsmöjligheter. Samtidigt har unga med universitetsutbildning svårt att hitta arbeten som motsvarar deras kvalifikationer.

I januari var arbetslösheten 6,1 procent, den högsta nivån sedan 1970-talet. Regeringen försökte först hemlighålla statistiken från Nation Sample Survay Centre, men kunde publiceras av affärstidningen Business Standard.

Utvecklingen går i otakt i världens näst folkrikaste land. Samtidigt som arbetslösheten ökar växer den indiska ekonomin snabbare än i något annat land. I år väntas BNP öka med 7,3 procent och de följande två åren med 7,5 procent, enligt Världsbankens prognos. I grannlandet Kina vänas BNP växa med 6,3 procent i år.

– Det är uppenbart att tillväxten inte skapar tillräckligt många nya jobb. Att 25 miljoner människor sökte 90.000 jobb inom järnvägen är ett tydligt exempel. Och det handlar ändå inte om välbetalda arbeten, sa den tidigare centralbankschefen Raghuram Rajan som sparkats av Modi-regeringen, vid ett seminarium i New Delhi för några månader sedan.

Raghuram Rajan, tidigare centralbankschef. Foto: Roger Turesson

Narendra Modi  väntas bli omvald som premiärminister i maj när valet avslutas. Han är näringslivets man med ambitionen att skapa ett nytt modernare Indien. Modi har genomfört en utbyggnad av den mycket eftersatta infrastrukturen och infört en enhetlig moms. Inflationen har halverats. Indien har fått bättre självförtroende och en viktigare roll på den internationella arenan.

I flera frågor som rör den ekonomiska politiken har dock inte Modi levererat. Kampanjen ”Make in India” var tänkt att locka utländska företag att flytta produktion till Indien. Målet om att 25 procent av BNP år 2025 ska utgöras av tillverkningsindustri, jämfört med dagens 15 procent kommer inte att infrias. Så här långt är det svårt att alls se någon förändring.

Modis mest ifrågasatta beslut under de senaste fem åren är den kaosartade sedelreformen från 2016. Samma dag som Donald Trump vann presidentvalet i USA meddelade den indiske premiärministern att alla 500- och 1.000-rupiesedlar blev ogiltiga med omedelbar verkan. 

Läs mer: Högt pris för Indiens sedelreform 

Tanken var att komma åt korruption och penningtvätt när indierna tvingades byta gamla sedlar mot nya. Resultatet blev en kontankkris som varade i flera månader. I Indien görs nio av tio transaktioner med kontanter och det tog lång tid att trycka nya sedlar och programmera om bankomater. En och en halv miljon människor förlorade sina jobb, mindre handlare slogs ut och landets BNP minskades med en procent.

Syskonen Rahul Gandhi och Priyanka Gandhi. Han är den främste utmanaren i valet. Foto: SANJAY KANOJIA

I valrörelsen påminner oppositionen ständigt om den kontroversiella sedelreformen.

Kongresspartiets Rahul Gandhi, barnbarn till Indira Gandhi, är den främsta utmanaren till Modi. Om han får bilda regering lovar Gandhi att tillsätta två miljoner vakanta statliga tjänster. Ett statligt jobb är en jackpot i Indien. Lönen är inte hög, men jobben är trygga och garanterar pension. Mer än nio av tio indier arbetar inom jordbruket eller den informella sektorn. 

Kongresspartiets viktigaste vallöfte är att de den fattigaste femtedelen av befolkningen en lönegaranti på motsvarande 800 kronor i månaden. BJP vill genomföra markreformer och göra Indien mer attraktivt för utländska företag och investerare. Den här gången lägger Narendra Modi tyngdpunkten på på försvarssatsningar och terrorbekämpning. 

Det finns en oro för att BJP:s hindunationalistiska agenda är på väg att förvandla det sekulära Indien till en etnisk stat.

Indien är i dag världens sjätte största ekonomi. Under året väntas landet knipa femteplatsen (enligt marknadens växelkurser) från den tidigare kolonialmakten Storbritannien, ett faktum som får stor uppmärksamhet . När Indien blev självständigt 1947 var landets BNP knappt hälften av Storbritanniens. I början på 1990-talet, innan den dåvarande finansministern Manmohan Singh började reformera ekonomin, var Indiens BNP knappt en fjärdedel av Storbritanniens.

Om tio år väntas Indien vara den tredje största ekonomin efter Kina och USA.

Läs mer: Så går det till när 900 miljoner röstar i världens största val