Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/silicon-valley-satsar-pa-att-gora-kott-utan-animaliskt-innehall/

01:34. I Silicon Valley jagar de den perfekta ersättningen för animaliskt kött: Vi tror starkt att man kan kalla det här kött.
Ekonomi

Silicon Valley satsar på att göra kött – utan animaliskt innehåll

Måste kött komma från ett djur? Eller kan det komma från växter i ett laboratorium, bli blodigt med genmodifierad jäst eller odlas som köttceller utan ett djur? 

En ny generation företag jagat den perfekta ersättningen för animaliskt kött. Med Silicon Valley-miljarder i ryggen och press från klimatfrågan vill de förändra hur vi ser på kött. 

DN:s Linus Larsson och Nicklas Thegerström släpptes in i laboratoriet i Los Angeles där en av de mest uppmärksammade burgarna tas fram.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 13 Kan själva definitionen av kött förändras, om växtbaserade alternativ blir tillräckligt lika i smak, utseende och struktur?
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 2 av 13 Elektronmikroskopet i Beyond meats laboratorium visar proteinets struktur sida vid sida med animaliskt kött.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 3 av 13 Burgare och korv är en sak. Biff och bacon är svårare att efterlikna med växtbaserade ingredienser.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 4 av 13 I provköket på Beyond meat testas maten för att se hur väl den efterliknar köttets smak.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 5 av 13 Impossible burger har slagit igenom stort i USA. Men i EU får den inte säljas.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 6 av 13 Burgaren från Impossible food tillverkas med hjälp av genteknik. Det har gjort den kontroversiell för vissa.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 7 av 13 Den växtbaserade Impossible burger blev omstridd, men fick till slut klartecken från USA:s livsmedelsverk.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 8 av 13 Kocken på Violet's i San Francisco tillagar en Impossible burger.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 9 av 13 Detta var världens första köttbulle helt gjord av laboratorieodlat kött, enligt Memphis meats.
Foto: Memphis Meats
Bild 10 av 13 Odlat kött, som det från Memphis meats, har fått stor hajp. Men det lär dröja innan det ens går att köpa i butik.
Foto: Memphis Meats
Bild 11 av 13 Julie Wushensky, biotekniker på Beyond meat, försöker få fram färgen som efterliknar blod.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 12 av 13 Blod? Nej, grönssakssaft. Men forskarna som försöker efterlikna köttet är inte bara ute efter smaken, utan även utseendet.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 13 av 13 Ethan Brown grundade Beyond meat. Efter företagets börsnotering nyligen har bolagets aktie rusat.
Foto: Nicklas Thegerström