Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Siri i rampljuset på Apples utvecklarkonferens

Apples VD Tim Cook inledde sin årliga utvecklarkonferens med en tyst minut för att hedra offren i Orlando.
Apples VD Tim Cook inledde sin årliga utvecklarkonferens med en tyst minut för att hedra offren i Orlando. Foto: Tony Avela/AP

SAN FRANCISCO. Apple tar nu upp kampen med Google och Amazon om att skapa världens bästa virtuella assistent. På företagets konferens i San Francisco på måndagen lanserades en uppdaterad version av Siri, Apples röststyrda assistent, som nu även kommer att finnas i din hemdator.

Konkurrensen med företag som Amazon och Google hårdnar nu om att skapa en virtuell assistent som du använder i vardagen. På Apples årliga utvecklarkonferens här i San Francisco prestenterades en expansion av vad den röststyrda assistenten Siri kan göra; 

– Det här är samma Siri som vi känner och älskar sedan tidigare, men som nu kan göra så mycket mer, sade Craig Federighi, Apples vicepresident för mjukvaruprodukter, på den fullspäckade lanseringsevenemanget för utvecklare i San Francisco.

Siri kommer nu att finnas med i operativsystemet på Macdatorer och inte bara på Iphone. Men framför allt kommer Siri nu kunna användas tillsammans med andra program, så att du kan ge Siri uppmaningar att beställa en taxi, eller säga “skicka ett Facebookmeddelande till mamma att jag blir en kvart sen”. Siri kan nu även styra dina träningsappar, så att du kan starta och avsluta ett träningsprogram utan att behöva röra telefonen. Den kommer även att integreras med Apple TV, så att du exempelvis med ett kort röstkommando kan be att få se samtliga Youtubeklipp där Zlatan gör ett mål. 

Pontus Axelsson, som är grundare av det svenska teknikföretaget Bontouch, var på plats på konferensen. Han har arbetat med appar för företag som SEB och SJ och såg omedelbart möjligheter med de nya användningsområdena för Siri. 

– Det finns stor potential i att tredjepartsutvecklare nu får tillgång till deras röstgränssnitt. Det öppnar upp möjligheter inte minst för funktionsnedsatta. Man kommer nu att kunna göra en bankgirobetalning eller boka ett tåg genom röststyrning, sade Axelsson efter konferensen.

Enligt Craig Federighi gör de som använder Apples produkter i dag två miljarder sökingar med Siri veckan, vilket kanske låter mycket, men det illustrerar i själva verket att Siri ännu inte används särskilt utbrett med tanke på att det finns omkring 600 miljoner aktiva Iphone-telefoner i bruk i dag. Målet med uppdateringarna av Siri är att Apple ska bli en nyckelspelare i det hårda slaget om röststyrda, virtuella assistenter.

Där tar Apple nu upp kampen med bland andra Amazon och Google. Det blir en hård strid, där Google har ett stort övertag när det gäller tillgången till information och persondata som förbättrar sökresultaten. Samtidigt har Amazon ett försprång med hemmaprodukten Echo, som redan blivit en lite oväntad försäljningssuccé i USA, åtminstone bland de mest tekniskt nyfikna konsumenterna här på västkusten. Med Echo kan man i dag med enkel röststyrning beställa produkter från Amazon, dirigera spellistorna på Spotify eller få röstmeddelanden om förseningar i biltrafiken inför en flygresa. Snart kommer även Siri att kunna erbjuda dessa tjänster.

Apple lanserade även en uppdaterad version av Homekit, en plattform som nu kan kontrollera dina hemprodukter, så att du med en enda app kan tända och släcka lampor hemma, se säkerhetskameror från din garageuppfart eller låsa upp ytterdörren.

Det var annars en relativt dämpad stämning på Apples årliga utvecklarkonferens. På taket till den stora bygganden i centrala San Francisco flaggades det på halv stång, för att hedra de 50 personer som dog i massakern i Orlando i söndags. Apples vd Tim Cook inledde konferensen med en tyst minut för offren.

– På Apple arbetar vi med folk från hela världen, från olika bagrkunder och åsikter. Vi hedrar vår mångfald och vi vet at den gör oss starkare, sade Cook, som lät märkbart berörd av Orlandoattacken. 

Sedan Cook tog över som vd på Apple efter Steve Jobs 2011 har han dirigerat företaget med en annan ledarstil. Cook är en mer konventionell vd än den excentriske Jobs och hans ledarstil tycktes prägla hela evenemanget. Jobs t-shirtar och polotröjor har ersatts med instoppade skjortor. Men Cook har också aktivit försökt göra Apple till ett mer öppet företag som är mer involverade i den bredare samhällsdebatten. Cook har tydligt tagit ställning i nationella debatter om  allt från integritet och kryptering, till miljöpolitik och hbtq-rättigheter. Cook sitter i styrelsen för människorättsorganisationer och har gjort flera offentliga politiska ställningstaganden i rättighetsfrågor, som när han protesterade mot en lag i delstaten Indiana som diskriminerar mot hbtq-personer. 

Cooke avslutade evenemanget med att prata om Apples ambitioner att ”skapa teknik som lyfter mänskligheten och berikar människors liv”. Han lanserade även ett ambitiöst nytt program för att lära barn koda. Det är tydligt att han ser det som en central uppgift att få Apple att framstå som samhällsnyttigt och utåtriktat, vilket Jobs inte alltid lyckades med.

Cooks storslagna ambitioner för att göra Apple till ett företag som är en nyckelspelare i inte bara den tekniska utvecklingen, utan även den politiska utvecklingen, står i viss kontrast till de relativt marginella nyheter som lanserades på måndagens evenemang. Vissa av besökarna verkade besvikna att det inte presenterades någon häpnadsväckande ny hårdvaruprodukt, men i stället visades en enorm mängd mindre nyheter. Apple presenterade framför allt en mängd ordentliga uppdateringar av operativsystemet för Iphone, Ios 10. där bland annat Imessage, appen för att skicka meddelanden, kommer att utvecklas väsentligt. Den kommer exempelvis att föreslå smarta svar när du får textmeddelanden, så att när en vän frågar ”Var är du?” kan den exempelvis föreslå ett färdigskrivet meddelande med adressen där du just nu befinner dig. En ny funktion, “raise to wake”, innebär också att du bara behöver lyfta telefonen för att se den låsta skärmen, i stället för att behöva trycka på den.

Vi fick även se uppdateringar för klockan Apple Watch, som nu kommer att ladda appar betydligt snabbare, göra det lättare att skriva svar på textmeddelanden och email för hand, samt underlättar att ringa SOS-nummer med en enkel knapptryckning, vilket Apple hoppas kan förhindra brott och övergrepp. Klockans nya funktioner för träning och hälsa lär också göra den till en starkare konkurrent mot andra populära träningsprodukter, som Fitbit.  

Konferensen hölls i en konsertlokal som var proppfull av en förväntansfull publik på drygt fem tusen personer. Gästerna var en blandning av Appleanställda och fristående utvecklare som jublade entusiastiskt åt Cooks presentation. Strax innan evenemanget började satt en grupp Apple-anställda precis framför scenen och övade på olika varianter av synkroniserade jubel, för att evenemanget skulle hålla rätt energinivå. Men Tim Cook och Apples nya ledarskap är samtidigt mer lågmälda än de mytomspunna lanseringsevenemang som Steve Jobs regisserade.

Företaget tycks ha förlorat lite av den oövervinnliga aura man hade under Jobs dagar. Under våren föll Apples börsvärde med nästan en tredjedel, i takt med att den globala försäljningen av Iphone började stanna av något. Det var ett ras som fick många i Silicon Valley att oroa sig för en ny teknikbubbla, men det verkar snarare handla om att teknikbranschen i USA håller på att stabiliseras efter ett par år av hutlösa värderingar och riskkapitalister som kastar miljarder över osäkra start up-företag. 

Apples aktiekurs har återhämtat sig något sedan maj och det är fortfarande världens högst värderade företag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.