Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Sista dagen för Altavista

Hasta la vista, Altavista. Söktjänsten stängs ned för gott på måndagen. Sidan var banbrytande när den kom i mitten av 1990-talet och var den populäraste tjänsten för att söka på internet innan Google lanserades.

I ett blogginlägg meddelar Yahoo, som äger Altavista sedan 2003, att sökmotorns URL kommer att stängas av helt och hållet. Den som söker hemsidan efter den 8 juli kommer i stället att hänvisas direkt till Yahoo, skriver BBC News.

Altavista var en gång i tiden den populäraste söktjänsten på nätet. Sidan hade ett index på ungefär 20 miljoner webbadresser, vilket var långt mer än vad någon dåtida konkurrent kunde klara av.

Mjukvaran bakom sidan skapades av Paul Flaherty, Louis Monier och Michael Burrows, tre dataingenjörer på det amerikanska företaget DEC (Digital Equipment Corporation).
Omgivningen i staden Palo Alto i Kalifornien, där företagets kontor var beläget, var det som inspirerade teamet till namnet Altavista.

Sedan DEC startade tjänsten för 18 år sedan har ägandet bakom söktjänsten tagit många turer. IT-jätten Compaq köpte upp företaget 1998, när Altavista var överlägsen herre på täppan.

Compaq gick sedan ihop med Hewlett-Packard 2002. Ett år senare såldes hemsidan vidare till IT-företaget Overture, som i sin tur köptes upp av Yahoo.

Yahoo, då också ett ledande företag inom sökindustrin, lyckades dock aldrig förvalta arvet från DEC.

Vid den här tidpunkten hade Google sprungit om sina medtävlare och avståndet var för stort för att ta igen.

Om du blir sugen på att lära dig mer om Altavista kan du alltid googla på namnet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.