Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

SJ: Då återupptar vi trafiken till Danmark

Foto: Ingvar Andersson/DN

Från och med den 1 mars återupptar SJ tågtrafiken mellan Sverige och Danmark efter att tågförbindelserna ställts in i samband med att ID-kontrollerna infördes.

Nu har SJ tillsammans med Banedanmark hittat en lösning för att kunna genomföra ID-kontrollerna på plats vilket innebär att SJ får tillgång till ett avskilt spår vid Köpenhamns tågstation.

– ID-kontrollerna kommer att ske före ombordstigning och det kommer vara väktare som genomför dessa. Passagerarna måste vara vid tåget 30 minuter före avgång, säger Åsa Larsson, ansvarig för extern kommunikation på SJ till TT.

Näringsminister Mikael Damberg (S) gläds åt beskedet.

– Det är klart att det inte varit optimalt. Jag är jättenöjd och mycket glad över att SJ nu hittat en lösning, säger han. Det här är en symboliskt viktig fråga.

Det danska tågbolaget DSB har tappat tio till 15 procent av sina resenärer över Öresund sedan id-kontrollerna på Kastrup genomfördes, uppger DSB:s vd Flemming Jensen, som jämför med motsvarande period förra året.

– Det här är skit för våra kunder, det är dålig service, säger han och pekar mot rulltrappan ner mot perrongen där Sverigetågen avgår.

Flemming Jensen oroar sig över det minskande antalet kunder och vad kontrollerna kommer att innebära för reseströmmarna på sikt. Det här är kanske bara början.
Väktare i gula västar kontrollerar att alla har giltigt id, innan de får gå vidare in på perrongen – även Morgan Johansson får visa legitimation vid sitt besök på Kastrups flygplats.

Hittills har svensk polis vid några enstaka tillfällen vänt sig med frågor till DSB om ifrågasatta id-handlingar, men ännu har bolaget inte krävts på några böter av svenska myndigheter.

Mycket få försök görs att passera utan id-handlingar eller med förfalskningar.

– De allra flesta har id. Det har blivit effekten nu, man kommer inte hit om man saknar id, konstaterar Flemming Jensen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.