Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

SJ-resenär: Sjukaste jag varit med om

Mathias köpte en biljett till Göteborg, men på ”fel” tåg.
Mathias köpte en biljett till Göteborg, men på ”fel” tåg.
SJ-resenärer från Stockholm till Göteborg fick inte stiga på tåget trots att de köpt resebiljetter. ”Det är inte tänkt att man ska åka så”, meddelar SJ. I stället hänvisades resenärerna till pendeltåget till Sundbyberg där det var okej att kliva på.

– Jag står och tittar på tåget som ska ta mig till Göteborg, men jag har fått veta att jag blir utsparkad om jag hoppar på i Stockholm. Det är något av det sjukaste jag varit med om, säger resenären Mathias.

Han kom till Stockholms centralstation i tid för att ta tåg 171 mot Göteborg. Men han och andra nekades stiga på med kundtjänstens motivering ”det är ett regionaltåg och vi vill att man stiger av och på det”.

Han och andra Göteborgsresenärer måste ta sig till pendeltåget och resa till Sundbyberg. Där, drygt sex kilometer bort, var de välkomna ombord på precis det tåg han försökte kliva på i Stockholm.

– Rent produktionstekniskt går regionaltåget mellan Stockholm och Göteborg, säger Magnus Andersson på SJ:s pressjour, men det är inte tänkt för genomgående resor utan för delsträckor längs den linjen. Vi har andra tåg för resor mellan Stockholm och Göteborg.

Jag förstår inte?

– Det här är fel tåg att åka med. Det är långsamtgående och vi har inte den service som finns på fjärrtåg och man ska förvänta sig ombord. Vi annonserar inte de här tågen som ett alternativ för sträckan.

Men det går ju att köpa biljett och tåget avgår från Stockholm?

– Man kan inte boka en genomgående biljett. Vi vill erbjuda goda alternativ och det här är inte det. Det här med att resenärer inte fått hoppa på känner jag inte till, säger Magnus Andersson.

Regionaltågens restid mellan Stockholm och Göteborg norr om Mälaren är längre jämfört med den raka vägen via Katrineholm och Hallsberg. Biljetterna är dock ofta billigare, men enligt Magnus Andersson finns det en risk att kunder skulle känna sig lurade att ta regionaltåget i tron om att det skulle gå direkt.

Kan du se något märkligt i att det är okej från Sundbyberg, men inte Stockholm?

– Jo, men i första hand är det tänkt för resor mellan exempelvis Örebro och Göteborg eller Västerås och Stockholm. Vi har många pendlare och vi vill värna om dem, se till att de får sittplats.

Hur länge har det varit så här?

– Jag minns inte exakt, men ungefär tre fyra månader, säger Magnus Andersson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.