Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sj-snuvad-pa-nattagstracka/

Ekonomi

SJ snuvat på nattågsträcka

Foto: Jan Collsiöö/TT

Nattågstrafiken till övre Norrland och Jämtland har säkrats för fyra ytterligare år. Nu har Trafikverket beslutat vilka operatörer som ska trafikera tågsträckorna Stockholm–Narvik och Stockholm–Duved åren 2020-2024. 

TT Text

SJ fortsätter som operatör på den senare sträckan medan sträckan Stockholm-Narvik har tilldelats Vy Tåg AB, som ingår i norska Vygruppen och ägs av norska staten, enligt ett pressmeddelande.

Sträckan Stockholm–Luleå–Narvik har trafikerats av SJ sedan 2008. Att den nu övergår till en annan operatör påverkar bolagets verksamhet på flera orter.

Totalt rör det sig om drygt 500.000 resor per år, två nattåg tur och retur Stockholm–Narvik, via Luleå samt dagtrafiken mellan Luleå och Narvik som från och med den 13 december i år trafikeras av Vy Tåg.Totalt rör det sig om drygt 500 000 personresor per år som från och med den 13 december 2020 trafikeras av Vy Tåg, som förutom nattågen mellan Stockholm och Narvik också tar över dagtrafiken mellan Luleå och Narvik.

”Det kommer att påverka SJ:s verksamhet i Luleå, Umeå, Gävle och Sundsvall. Hur verksamheten kommer att påverkas är för tidigt att uttala sig om”, skriver SJ i ett pressmeddelande.

Samtidigt meddelar bolaget att man från i sommar tar över ansvaret för trafiken Storlien–Trondheim.

Läs mer: SJ försöker diktera villkoren för hela branschen 

Ämnen i artikeln

SJ
Tåg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt