Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 05:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sjostedt-hotar-med-politisk-konflikt-om-arbetsratten/

Ekonomi

Sjöstedt: Överens med M och KD om att fälla regeringen

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Foto: Lisa Mattisson

Partiledaren Jonas Sjöstedt (V) säger till Expressen att han har kommit överens med Moderaterna och Kristdemokraterna om att lägga fram ett misstroendevotum mot regeringen. 

Det skulle kunna bli aktuellt om frågan om arbetsrätten skulle läggas fram på riksdagens bord. 

Moderaternas Ulf Kristersson säger att han inte har kontaktats av Jonas Sjöstedt men att han ”alltid är beredd att fälla regeringen”. 

Rätta artikel

I den statliga utredningen som ska se över arbetsrätten föreslår regeringen utökade undantag för turordningsregler i las, stärkt arbetsgivaransvar för kompetensutveckling och anställdas omställningsförmåga, lägre kostnader för mindre företag vid uppsägningar och en bättre balans i anställningsskyddet för personal med olika anställningsvillkor.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt anser att utredningen är ”helt bedrövlig” och att det är fel väg att gå. 

– Vi har för många otrygga jobb i Sverige, med visstid och bemanningsföretag. Ändå vill man angripa hela anställningstryggheten, säger han. 

Sjöstedt hotar också med ett misstroendevotum om förslaget läggs fram i riksdagen. 

– Kommer det här till riskdagen så kommer det att bli en enorm politisk konflikt.

Till Expressens säger V-ledaren att han är överens med M och KD om att fälla regeringen om förslaget skulle läggas på riksdagens bord. 

Sjöstedt vill inte säga när han fört sådana samtal med M och KD men tillägger att ”det är ingen tvekan om att de tydligt säger att de i sådant fall är redo för ett misstroende”. 

Moderaternas Ulf Kristersson låter hälsa i ett sms via sin pressekreterare att han inte har haft några samtal med V-ledaren. 

”Men vi är alltid beredda att fälla den här regeringen om det finns en majoritet emot den”. 

För att oppositionen ska kunna fälla regeringen, behöver de stöd från Sverigedemokraterna. Hur de ställer sig i frågan om att fälla regeringen över arbetsrätten är ingenting som Sjöstedt har tagit reda på. 

Jimmie Åkesson (SD) skriver i ett mejl att ”om möjligheten uppstår att vi kan fälla den här regeringen så kommer vi givetvis att ta den”. 

”Under förra mandatperioden gjorde vi flera försök till att fälla regeringen Löfven men då tillät de övriga partierna honom att sitta kvar. Om fler partier nu vill agera opposition fullt ut så välkomnar jag såklart det. Det återstår dock att se om det verkligen ligger någon tyngd bakom det här utspelet eller om det mest är tomma hot”, skriver Åkesson.  

Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande, är liksom Sjöstedt kritisk till arbetsrätten och menar att direktiven inte kommer att ge någon ny arbetskraft. Han menar att de som redan har en svag ställning på arbetsmarknaden riskerar att bli arbetslös.

Men LO-ordförande ser dock några positiva saker med utredningen. 

– Det som är positivt är att utredningen kommer ge parterna företräde om att själva komma överens och det är väldigt bra. Det andra är man ska utreda dålig arbetsrätt så det är inte helt nattsvart men det är ingen som efterfrågar det här, inte ens arbetsgivarna. L och C är helt fel ut, säger han och tillägger:  

– Nu hoppas jag verkligen att arbetsgivarsidan ser att det här inte är något de vill ha, och att vi ökar takten i förhandlingen så att de här direktiven landar där de hör hemma, på historiens skräphög.

Svenskt Näringsliv vd Jan-Olof Jacke välkomnar att regeringen nu utreder las, men anser att uppdraget är i viktiga delar alltför begränsat.

”Exempelvis omfattas inte svårigheterna för företag att kunna säga upp på grund av personliga skäl. Dessutom innebär direktivet inte ett tillräckligt förändringstryck på parterna”, skriver Jan-Olof Jacke på Svenskt Näringslivs hemsida. 

Både Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Martin Ådahl och Liberalernas Gulan Avci, vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, är däremot nöjda och säger att direktiven är en historisk vändpunkt för svensk arbetsmarknad. 

– Vinnarna i det här är alla de som helt står utanför arbetsmarknaden i dag och de som arbetar men inte får fast anställning. Och även de småföretagen som tidigare inte kunnat anställa för att de inte vågat riskera svåra rättprocesser om det inte fungerat och därför har det inte blivit någon anställning över huvudtaget. 

Gulan Avci tror att en modernisering av arbetsrätten kommer att gynna utrikesfödda kvinnor.

– Vi vill att fler ska få ett jobb och ökad frihet, även de som i dag står utanför arbetsmarknaden vilket ofta handlar om utrikes födda, särskilt kvinnor. Genom en modernare och flexiblare arbetsmarknad öppnas fler dörrar, säger hon. 

Ådahl nämner Danmark och Tyskland som bra exempel där man reformerat arbetsrätten och avskaffat turordningsreglerna. 

– Det är ohållbart att Sverige som har en modern ekonomi, ett på många sätt välfungerande näringsliv och så mycket möjligheter, samtidigt ska ha en föråldrad arbetsrätt och en arbetsmarknad som gör människor fattiga genom att stänga dem ute. Att bygga arbetsrätten på stelbenta regler är i slutändan att be om att det ska bli problem. Det leder bara till att man inte anställer de människorna som inte svarar upp mot den mallen som man har förbestämt.

TCO, Tjänstemännens centralorganisation, är kritiska till utredningen. De menar att arbetstagarnas trygghet riskerar att försämras och varnar också för att direktiven kan få konsekvenser för ingångna kollektivavtal och framtida förhandlingar.

”Regeringen begår ett stort misstag när de minskar tryggheten för arbetstagarna. Detta löser inte något av de stora problemen på den svenska arbetsmarknaden. Sverige får inte fler programmerare, lärare eller barnmorskor för att de blir lättare att säga upp”, skriver Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO i ett pressmeddelande.