Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Sjöstedt varnar för ”högerns murbräcka”

Jonas Sjöstedt.
Jonas Sjöstedt. Foto: Claudio Bresciani/TT

Statsminister Stefan Löfven pressas från både höger och vänster i frågan om hur flyktingarna ska få jobb. Uppgörelsen med de borgerliga gör arbetsmarknaden mer otrygg, enligt V-ledaren Jonas Sjöstedt. Centerns Anders W Jonsson däremot efterlyser lägre ingångslöner.

Vänsterpartiet har valt att ställa sig utanför de uppgörelser som S-MP-regeringen träffat med de borgerliga allianspartierna om migrations- och integrationspolitiken. Den positionen utnyttjade Jonas Sjöstedt till att angripa statsminister Stefan Löfven i partiledardebatten som hålls i riksdagen på onsdagen.

V-ledaren sköt in sig på att regeringen gått med på att staten ska vara med och subventionera så kallade YA-jobb även hos företag som inte har kollektivavtal.

– Det är högerns klassiska murbräcka mot den svenska modellen, sade Jonas Sjöstedt.

Han varnade också för att de nya kraven på arbete för att tillfälliga uppehållstillstånd ska omvandlas till permanenta riskerar att skapa en desperat situation där flyktingar blir utlämnade till oseriösa arbetsgivare.

Stefan Löfven replikerade med att nya grepp krävs efter höstens historiskt stora tillströmning av flyktingar.

– Ser inte Jonas Sjöstedt att något måste göras? sade statsministern.

Anders W Jonsson, som vikarierar för Centerns föräldralediga partiledare Annie Lööf, pläderade på liberalt vis för en reformering av arbetsmarknaden för att öka de nyanländas möjligheter att få jobb. Han pekade på lägre ingångslöner som ett nödvändigt grepp.

– Är statsministern beredd att vrida och vända på alla stenar, även om det innebär att socialdemokratiska dogmer ifrågasätts? frågade Jonsson.

Stefan Löfven bedyrade att regeringen är öppen för samtal med den borgerliga oppositionen men drog en gräns för kompromissviljan. Lönerna sätts av parterna på arbetsmarknaden, påpekade statsministern.

– Vi ska inte knäcka det som är grunden för Sveriges framgång, den svenska modellen. Där tar jag fajten, sade Löfven.

– Statsministern är inte är beredd att vända på de stenarna för att ge de nyanlända. Då blir det viktigare för honom att försvara socialdemokratiska dogmer, replikerade Anders W Jonsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.