Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

SJ:s ordförande har sju jobb

Foto: Bertil Ericson / Scanpix
SJ:s styrelseordförande Jan Sundling, 65, är pensionär på halvtid men får betalt för sju jobb, rapporterar SVT.

Som styrelseordförande i statliga SJ är Jan Sundling den som är ytterst ansvarig för att tågen fungerar och kommer i tid. Trots att det är ett krävande uppdrag har han fem andra styrelseuppdrag – och ett halvtidsjobb på näringsdepartementet.

– Jag jobbar kanske två eller tre dagar i veckan, totalt. Resten är jag pensionär, säger Jan Sundling till SVT.

Styrelseledamöter som är anställda i regeringskansliet ska inte få ytterligare betalt för att sitta i statliga styrelser. Det framgår även i i SJ:s egen årsredovisning. Ingen av de tre statliga styrelser som Jan Sundling sitter i har följt den principen i hans fall.

Det innebär, enligt SVT, att han får tre styrelsearvoden på drygt en halv miljon om året totalt, som han inte borde ha rätt till.

Hur hinner han då med att utföra sju jobb, varav ett på halvtid, på 2–3 dagar? Jan Sundling svarar att antalet arbetsdagar varierar, men att det rör sig om 2–3 i veckan i genomsnitt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.