Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Sju av tio går till jobbet fast de är sjuka

Svenskarna jobbar trots att de är sjuka, visar en ny Sifo-undersökning. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Svenskarna jobbar trots att de är sjuka, visar en ny Sifo-undersökning. Foto: Claudio Bresciani/TT. Foto: Claudio Bresciani/TT

Spridningen av årets influensa fortsätter. Samtidigt visar en ny Sifo-undersökning att sju av tio personer går till jobbet trots att de är sjuka.

– Det är inte bra. Man ska undvika att smitta andra. Själv skulle jag aldrig i en mötessituation sätta mig bredvid någon som hostar och nyser, säger Mia Brytting, enhetschef för avdelningen för mikrobiologi vid Folkhälsomyndigheten.

Sifo-undersökningen har genomförts på uppdrag av Sveriges Apoteksförening och de forskande läkemedelsföretagen, LIF. 1089 personer i åldrarna 16-80 år fick frågor på temat influensa och förkylning. 68 % av de tillfrågade uppgav att de någon gång under det senaste året gått till jobbet trots att de var sjuka. Anmärkningsvärt är att 59 % samtidigt medgav att de irriterade sig på krassliga arbetskamrater.

34 % uppgav stress för att inte hinna med sina arbetsuppgifter som skäl till att de arbetade trots sjukdom, och 27 % att de oroades över att förlora arbetsinkomst.

På frågan varför de ville bli friska så fort som möjligt uppgav 15 % att de inte ville missa sin träning. 34 % att de inte hade tid att vara hemma från jobbet.

– Träning och influensa hör verkligen inte ihop. Det är viktigt att se till att kroppen återhämtar sig, säger Mia Brytting.

Säsongens influensa fick en rivstart i början av december och drabbade fler personer än tidigare säsonger. Nya siffror visar att spridningen fortsätter, särskilt i Götland. Däremot har den minskat i mellersta och norra Sverige.

– Influensan är inte över. Den ligger fortfarande på en medelhög nivå och den senaste veckan har ungefär 700 nya laboratorieverifierade fall tillkommit. Totalt har ungefär 5300 insjuknat hittills, säger Mia Brytting.

Allra värst drabbade är åldergruppen över 65 år som tillhör någon av riskgrupperna (kronisk hjärt-och/eller lungsjukdom, njursvikt, svår astma, diabetes eller har nedsatt immunförsvar). Runt ett 40-tal av dem har tvingats till intensivvård.

– Vanligtvis brukar influensan nå kulmen mellan januari och februari, men den startade tidigare och kraftigare denna säsong och har nog nått toppen nu.

Många har vaccinerat sig men har ändå blivit, om än lindrigare, sjuka då vaccinet inte ger 100 % skydd.

– Ibland förändras viruset i förhållande till virusstammen. Vi fattar beslut om virusvaccinet i februari och efter det kan viruset ändra sig, säger Mia Brytting som ger influensasjuka tre råd:

Vila, stanna hemma från jobbet och återhämta dig innan du börjar jobba och träna.

Läs mer: Därför går många till jobbet när de är sjuka.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.