Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 20:57 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sjuk-ofta-sa-slipper-du-karensdagarna/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Sjuk ofta? Så slipper du karensdagarna

Other: Fredrik Funck

Är du sjuk ofta? Då kan det finnas ett sätt att helt slippa karensdagar, och alltså få sjuklön från första dagen du är borta. En möjlighet hos Försäkringskassan som få nyttjar.

Om du har en sjukdom som gör att du beräknas vara borta fler än tio gånger under en tolvmånadersperiod kan du ansöka hos Försäkringskassan om speciellt högriskskydd. Det innebär att du helt slipper karensdagar under ett år – och får sjuklön redan från första dagen du är borta.

– Högriskskyddet kom till för att skydda de som har en sjukdom eller funktionshinder som annars kan leda till stora inkomstförluster på grund av återkommande sjukperioder, säger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan.

Möjligheten att få särskilt högriskskydd vid återkommande sjukdomsperioder har enligt Försäkringskassan funnits sedan 1992. Man ansöker själv i förhand om att få ta del av skyddet om man sedan tidigare har en väldokumenterad sjukdomshistoria och medicinskt intyg från läkare. Om skyddet beviljas har arbetsgivaren rätt till ersättning för sina kostnader för sjuklön från Försäkringskassan och den anställde får sjuklön redan från första sjukdagen.

– Det kan röra sig om människor som har till exempel migrän, Chrons sjukdom eller reumatism. Varje ärende bedöms utifrån individen och hur den påverkas av tillståndet, säger Cecilia Udin.

Även starka pms-besvär och allergier som återkommer under året skulle kunna ge rätt till särskilt högriskskydd. Efter att man beviljats särskilt högriskskydd slipper man karensdagarna oavsett hur mycket man är borta under året. Skyddet gäller då både sjukdagar som beror på den sjukdom man beviljats skyddet för, och sjukdagar av andra anledningar. I maj 2016 hade 13 913 personer särskilt högriskskydd på grund av återkommande sjukdom.

Det finns också sedan 1998 ett särskilt högriskskydd som gäller den som har en sjukdom som beräknas göra att den behöver vara borta i längre perioder på över 28 dagar per gång. Då får arbetsgivaren ersättning för kostnader för sjuklön från Försäkringskassan. Vid denna typ av högriskskydd slipper den anställda dock inte karensdagen. 550 personer hade i maj 2016 högriskskydd av denna anledning.

– Då kan det handla om till exempel en person som har multipel skleros som kommer i längre skov. Högriskskyddet finns till för att arbetsgivare inte ska tveka och våga anställa någon med en diagnos som gör att den kan vara i arbete men kommer att behöva vara borta mer frekvent, säger Cecilia Udin.

Maria Crofts: Karensdagar extra kännbart om du har långa arbetsdagar

Förutom det särskilda högriskskyddet finns i Sverige en regel om allmänt högriskskydd som gäller alla anställda. Det allmänna högriskskyddet innebär att en anställd inte kan ha fler än tio karensdagar hos samma arbetsgivare under en tolvmånadersperiod.

– Det behöver man inte ha en dokumenterad diagnos för, utan det kan handla om att man råkar ut för olika saker, som många förkylningar eller maginfluensor. Då slipper man karensdagarna efter den tionde gången man är borta från arbetet under en tolvmånadersperiod säger Cecilia Udin.

Det är upp till arbetsgivaren själv att ha koll på när en anställd haft tio karensdagar under en tolvmånadersperiod. Därefter ska arbetsgivaren betala ut sjuklön även för den första sjukdagen – men får ingen ersättning från Försäkringskassan.

Högriskskydd

Försäkringskassan kan bevilja särskilt högriskskydd om någon har en dokumenterad sjukdomshistoria som gör att den beräknas behöva vara borta från jobbet på grund av sjukdom fler än tio gånger på år. Då får arbetsgivaren ersättning för sjuklönen från Försäkringskassan och arbetstagaren får lön redan från den första sjukdagen.

Om man ska donera ett organ har man också rätt till särskilt högriskskydd – och får då sjuklön från första dagen man är borta från arbetet.

Även den som beräknas vara borta i perioder på över 28 dagar kan ha rätt till särskilt högriskskydd. Då innebär högriskskyddet att arbetsgivaren har möjlighet att få ersättning för arbetstagarens sjuklön från Försäkringskassan under hela sjukdomsperioden. Den anställda har dock fortfarande en karensdag innan den får sjuklön.

Allmänt högriskskydd innebär att man kan ha högst 10 karensdagar hos en arbetsgivare under en tolvmånadersperiod, därefter får man sjuklön betalad redan från den första sjukdagen. Detta ska arbetsgivaren ha koll på – och sjuklönen betalas av arbetsgivaren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.