Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Sjuka ska inte längre utförsäkras

Den här månaden utförsäkras cirka 1.500 personer. Det är de sista personerna som måste lämna sjukförsäkringen på grund av maxgränsen .

När 2010 inleddes utförsäkrades de första sjukskrivna under stor massmedial uppmärksamhet. De hade nått det nya taket på 914 dagar med sjukpenning och hänvisades till arbetslivsintroduktion hos Arbetsförmedlingen. Efter tre månader hade de rätt att ansöka om ersättning från sjukförsäkringen igen.

Sedan dess har omkring 110.000 utförsäkringar gjorts och den sista januari sker de sista i och med att reglerna har ändrats.

– Även de sista som når den bortre tidsgränsen måste ansöka på nytt den 1 februari om de vill fortsätta att få sjukpenning. Vi ser det som nya ärenden och de kan inte anta att de säkert kommer att beviljas ersättning för att de fick det i  januari, säger Lars-Åke Brattlund, försäkringsdirektör för socialförsäkringen på Försäkringskassan.

Skrotandet av utförsäkringarna gör att Försäkringskassan räknar med att antalet sjukfall kommer att ha ökat med 6 000 i slutet av det här året. Samtidigt har myndigheten hårda krav på sig att minska sjukskrivningstalen.

– Jag känner ingen oro för att vi inte ska kunna erbjuda det stöd vi kan ge för återgång i arbetet. Vi ska bland annat få dem att tänka på sitt eget ansvar att komma tillbaka till arbetsförmåga. För det är ju arbetsförmågan som vi ska bedöma, säger Lars-Åke Brattlund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.