Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Sjukfrånvaron har inte ökat på femton år

Svenskarna är inte borta mer från jobbet på grund av sjukdom nu än 1987. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån. Men statistiken omfattar inte dem som är arbetslösa eller av andra skäl inte har ett arbete att gå till.

De senaste åren har det gång på gång kommit larm om ständigt ökande sjukskrivningar. Därför blir nog många förvånade över siffrorna från Statistiska centralbyrån, SCB, som visar att sjukfrånvaron är på ungefär samma nivå nu som 1987. Drygt 7 procent av svenskarna är borta från jobbet på grund av sjukdom.

SCB:s statistik visar också att sjukfrånvaron är lägst i Norrlandslänen, medan frånvarolistan toppas av Östergötland.

Riksförsäkringsverkets siffror, som är de som oftast redovisas, ser helt annorlunda ut. Där har sjuktalen ökat stadigt sedan 1997 och de är högst i norra Sverige.

Men att siffrorna är olika är inte så underligt eftersom de mäter helt olika saker.

- Riksförsäkringsverket mäter hur många som får sjukpenning medan vi redovisar sjukfrånvaron, och det är en helt annan sak, säger Anders Sundström på SCB.

Riksförsäkringsverkets statistik visar hur många som får sjukpenning från försäkringskassan och hur mycket pengar som betalas ut. De första sjukveckorna redovisas inte eftersom arbetsgivarna betalar sjuklön då. Tidigare gällde det de två första veckorna, den 1 juli infördes en tredje sjuklönevecka.

Alla som har rätt till sjukpenning kommer med i Riksförsäkringsverkets statistik. Alltså även de som är arbetslösa eller av någon annan anledning inte har ett arbete att vara borta från.

SCB:s undersökning bygger på intervjuer med personer som arbetat mindre än de skulle den dag när undersökningen görs. De som då svarar att de inte kunnat jobba på grund av sjukdom registreras som sjukfrånvarande. Det gör att alla sjuka som inte hade ett jobb att gå till den aktuella dagen inte kommer med i statistiken. Det gör däremot korttidsfrånvaron.

Riksförsäkringsverkets statistik visar också hur lång tid de sjukskrivna får sjukpenning. Medan SCB bara redovisar vilka som var frånvarande på grund av sjukdom den aktuella dagen.

Både SCB:s och Riksförsäkringsverkets siffror visar att sjukfrånvaron och antalet personer som fick sjukpenning sjönk kraftigt från början till mitten av 90-talet. Anders Sundström ser ett par tänkbara förklaringar.

- När arbetslösheten går upp går sjukskrivningarna ner och när sysselsättningen sjunker minskar sjukfrånvaron, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.