Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Sjuksköterskor flyttar mest i EU

Foto: Elisabeth_Ubbe

Svensk sjuksköterskebrist och vårdkris kan lindras av direktrekrytering av sjuksköterskor från till exempel Spanien, Portugal och Italien. Det blir billigare än inhyrd personal. Landstingen anställer nu allt fler utländska sjuksköterskor.

Sverige lider av en skriande sjuksköterskebrist: flera tusen saknas, främst på sjukhusen, med stängda vårdavdelningar som följd. Läget kan ytterligare försvåras av de närmaste årens stora pensionsavgångar.

Det här gör många vårdgivare alltmer beroende av inhyrda sjuksköterskor, som kostar betydligt mer än de tillsvidareanställda. Under 2014 närapå fördubblades kostnaderna för bemanningssjuksköterskor till en halv miljard kronor. Och under årets fyra första månader fortsatte kostnaderna att stiga med över 70 procent jämfört med samma period i fjol, visar siffror från Sveriges Radio.

Samtidigt är tusentals sjuksköterskor i rörelse mellan Europas länder i jakt på bättre jobb. 2013 gick yrket om läkarna som EU:s mest flyttbenägna. Nära 10 000 sjuksköterskor byter varje år land, visar siffror från EU-kommissionen.

Allra mest flyttar sjuksköterskor från Rumänien, Sverige och Tyskland, men också Spanien och Portugal, två länder där vården drabbats hårt av den ekonomiska krisen. I Spanien försvann bara under 2010 runt 20 000 sjuksköterskejobb.

Flera svenska landsting har nu tagit beslut om att öka sin direktrekrytering av utländska sjuksköterskor, som anställs utan dyra bemanningsföretag som mellanhand. Till exempel har Dalarna värvat sjuksköterskor i Holland och Kalmar i Polen.

– Direktrekrytering sparar minst en halv miljon per tjänst och år jämfört med en inhyrd sjuksköterska, och ger dessutom mycket bättre kontinuitet i vården, säger Mikael Olsson, grundare av företaget Skandinavisk Vårdrekrytering, som specialiserat sig på att hitta spanska, och snart även danska, sjuksköterskor som vill arbeta i Sverige.

Innan de får börja arbeta går de ett halvårs grundlig utbildning i svenska. Ett tiotal spanska sjuksköterskor har företaget hittills hjälp till direktanställning i landstingen, fyra i Kalmar, tre i Uppsala, två i Norrtälje och en i Södertälje. Även Södermanland och Västmanland är på gång med upphandlingar.

De spanska sjuksköterskorna har ett halvår längre grundutbildning än de svenska, påpekar Mikael Olsson.

– Många som haft svårt att hitta jobb de senaste åren har också skaffat sig extrautbildningar. Folk har jättelånga cv:n. Och helst vill de arbeta inom offentlig sektor, eftersom de har dålig erfarenhet av privata vårdföretag i Spanien.

Direktrekryteringen skulle kunna vara betydligt större, tycker Olsson, som pekar på att brittiska National Health Service under 2014 rekryterade drygt 2 000 utländska sjuksköterskor.

Skandinavisk vårdrekrytering har nu ytterligare ett hundratal spanska sköterskor på gång. Företaget planerar också att bredda rekryteringen till flera länder.

Fakta.Sjuksköterskorna flyttar mest inom EU

  • Av 300 yrken är sjuksköterskeyrket det där allra flest byter land inom EU och EES-området. Därefter följer läkare, elektriker, lärare och tandläkare.
  • Siffrorna bygger på hur många som sökt legitimation för att arbeta permanent i ett annat EU-land mellan 2008 och 2013.
  • En riktig flyttboom inträffade under 2011, med 11 170 migrerande sjuksköterskor.
  • I Rumänien ligger sjuksköterskornas minimilön på bara 160 euro i månaden. Landet har förlorat 7 120 sjuksköterskor på fem år.
  • Tätt på följer Sverige, med 6 585, nästan till Norge. För Sveriges del går in- och utvandring av sjuksköterskor relativt jämnt upp.
  • Även tyska, spanska och portugisiska flyttar ofta.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.