Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Sjuksköterskors arbete beskrevs som ”ett kall” – det föll inte väl ut

Kommunen backar och ber om ursäkt, sjuksköterskor i Östhammar ska inte känna att deras jobb är ett kall.
Kommunen backar och ber om ursäkt, sjuksköterskor i Östhammar ska inte känna att deras jobb är ett kall. Foto: Fredrik Sandberg / TT

”Att arbeta som sjuksköterska är ofta ett kall. En strävan efter att jobba med människor och göra skillnad på riktigt.” De inledande formuleringarna i en platsannons som Östhammars kommun gått ut med visade sig vara mindre väl valda.

Reaktionerna lät inte vänta på sig, på den norduppländska kommunens Facebooksida ondgjorde sig snart en rad personer över att begreppet ”kall” användes i arbetsbeskrivningen:

”Olycklig början på annonsen. Att kalla sjuksköterskeyrket för ett kall kan uppfattas provocerande”, skrev en person.

En sjuksköterska betackade sig för att få höra att hennes yrke skulle vara ett kall, att jobbet skulle gå före allt annat:

”Att beskriva mitt viktiga yrke som ett kall gör att jag aldrig skulle söka jobb i er regi. Det skickar signaler om att vi förväntas sätta jobbet före allt, inte bry oss om vettiga löner och strunta i bristande arbetsvillkor – för att vara sjuksköterska.”

Vidare:

”Kul att ni satsar! Men ni tappar nog en del intresse hos mina kollegor redan vid beskrivningen av yrket som ett kall. Skulle ni beskriva andra yrkesgruppers insatser på samma sätt?”

Östhammars kommun har krupit till korset och bett om ursäkt. Sjuksköterskeyrket är en viktig profession och ett yrke, inte ett kall, bedyrar nu kommunen, rapporterar Upsala Nya Tidning på nätet.

Den ändrade annonstexten inleds nu så här:

”Att jobba som sjuksköterska är ett ansvarsfullt uppdrag. Då är tid, arbetsro och ett väl fungerande lagarbete viktiga faktorer för att möjliggöra ett kvalitativt och metodiskt arbete.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.