Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Sjukskrivningarna ökar trots hårdare regler

Antalet sjukskrivna är högre i dag än när de nya hårdare sjukreglerna infördes av Alliansen 2008. Sedan 2010 har sjukskrivningarna ökat med drygt 40 procent och en fortsatt ökning väntas de kommande åren.

Sjukförsäkringen var en av de största frågorna i valrörelsen 2010, och debatten handlade då om sjuka som hamnade i kläm när nya tidsgränser och ersättningsnivåer infördes 2008. Sjukskrivningarna minskade fram till 2010, men har stigit med cirka 40 procent sedan dess, och ligger nu över nivån 2008.

Försäkringskassan spår en ökning av antalet sjukskrivna med cirka 20 procent fram till 2018, och kostnaderna för sjuk- och rehabiliteringspenning väntas stiga från 28 miljarder kronor 2013 till 37 miljarder kronor 2018.

- Sjukskrivningstalen är högre nu än när alliansregeringen införde rehabiliteringskedjan. Det är ett fiasko för regeringen, och sjuktalen kommer att öka mer om inget görs, säger Tomas Eneroth (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) oroas av de ökande sjukskrivningarna. Men han pekar på att de nya sjukförsäkringsreglerna samtidigt har lett till att färre förtidspensioneras.

- Vi behöver ha lite is i magen för att se vad det är som driver de här förändringarna, som vi självklart är bekymrade över. Tittar man på den samlade ohälsan så är den på en väsentligt lägre nivå i dag än vad den var före reformen.

Att ökningen blivit så stor förklarar Försäkringskassans analyschef Laura Hartman med att psykiska diagnoser och kvinnors sjukskrivningar ökar, men också med att strängare regler gjort att fler blir kvar i sjukskrivning snarare än att beviljas förtidspension.

Försäkringskassan tror dock inte att sjukfrånvaron når sådana nivåer som under tidigt 2000-tal, bland annat på grund av att dagens tidsgränser och mer aktiva handläggning har en dämpande effekt, enligt en färsk analys.

S, MP och V vill satsa på mer rehabilitering, höja ersättningsnivåerna och ta bort tidsgränserna för sjukpenning. Tomas Eneroth anser att dagens system har inneburit "en enda lång väntan på utförsäkring" för de sjukskrivna.

- Det akuta är att garantera rätten till rehabilitering. Regeringens stupstock har knappast inneburit att speciellt många kommit närmare arbetsmarknaden.

Men Ulf Kristersson varnar för att den politik som S, MP och V vill föra skulle få sjuktalen att stiga ytterligare.

- Det är väl alldeles uppenbart att om man höjer ersättningen och tar bort tidsgränserna kommer det att dramatiskt öka sjukskrivningarna.

Fakta. Sjukskrivningar sedan 2010

Sjuktalen i Sverige var som högst 2003, och minskade sedan fram till 2010. Under 2010 nådde sjukskrivningarna botten, och har ökat sedan dess.

När de nya sjukförsäkringsreglerna infördes i juli 2008 var antalet pågående sjukfall 133 095. Som lägst var siffran för pågående sjukfall i januari 2010, 91 246, och i maj 2014 hade siffran stigit till 161 822, alltså en ökning med 70 576.

Framför allt är det sjukskrivningar för psykiska diagnoser som ökar, och ökningen är störst bland kvinnor.

Ökningen av sjukskrivningarna från 2010 är annorlunda än den som skedde i slutet av 1990-talet som hade sin kulmen 2003. I dag beror ökningen till viss del på en omflyttning av sjukfrånvaron från sjukersättning till sjukpenning.

Källa: Försäkringskassan (TT)

Fakta. Detta vill partierna

Såväl Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill ta bort den bortre tidsgränsen som innebär att sjukskrivna utförsäkras.

S och MP tänker sig att tidsgränserna ska avskaffas 2015.

Både S och MP vill att sjukpenningen ska vara 80 procent av inkomsten under hela sjukdomsperioden.

S vill på sikt även höja taket för sjukpenning i två steg — först till åtta prisbasbelopp, vilket motsvarar cirka 29 700 och sedan till tio.

MP vill höja golvet i sjukförsäkringen.

V vill att 80 procent på sikt ska få ut 80 procent av sin förlorade inkomst till sjukdom. V vill höja inkomsttaket för maximal sjukpenning i två steg.

Alliansen har inga stora reformer planerade om de vinner valet.

Källa: Partiernas valmanifest (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.