Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Sjukskrivs olika trots samma diagnos

Hur länge en person sjukskrivs varierar mellan regioner, kommuner och vårdenheter, enligt en ny analys av Försäkringskassan. Arkivbild.
Hur länge en person sjukskrivs varierar mellan regioner, kommuner och vårdenheter, enligt en ny analys av Försäkringskassan. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Hur länge en person sjukskrivs varierar mellan regioner, kommuner och vårdenheter. Det gäller även efter att hänsyn har tagits till sjukskrivnas individuella förutsättningar, enligt en ny rapport som Försäkringskassan lämnar till regeringen i dag.

Stora skillnader finns bland annat inom den allra vanligaste sjukskrivningsdiagnosen ”anpassningsstörningar och reaktion på svår stress”. I Gävleborg sjukskrivs en person med denna diagnos i 94 dagar i median, vilket kan jämföras med 61 dagar i Skåne.

Läs mer: Det här händer i hjärnan vid stress

”Det finns ett utrymme att öka likformigheten i sjukskrivningspraxis i landet”, säger Lars-Åke Brattlund, chef för sjukförsäkringen på Försäkringskassan, i ett pressmeddelande.

Rapporten visar också att det finns stora olikheter i vilken underdiagnos som används för anpassningsstörningar och reaktion på svår stress. Något som kan få stor betydelse för hur långt ett sjukfall blir.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.