Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Skandia sätter press på Caremas ägare

Svenska pensionssparares pengar har investerats i Triton, riskkapitalbolaget som äger det skandalomsusade Carema. Länsförsäkringar och Skandia har båda satsat i bolagets fonder.

Skandia pressar nu Triton att reda ut skandalen – annars kommer försäkringsjätten att upphöra med sina investeringar i fonderna.

Triton är ett riskkapitalbolag som bildar fonder. Därefter bjuds olika investerare in för att satsa i fonderna. Det är så som Triton blivit ägare till halva Ambea, som i sin tur äger Carema.

Flera svenska investerare har gått in i Triton; hit hör försäkringsbolagen Länsförsäkringar och Skandia.

Skandia vill inte säga hur mycket de har investerat i Triton. Däremot skriver informationschef Annie Sebelius i ett mejl till DN att Skandia har pratat direkt med Triton om vårdskandalen.

– Det är tydligt att de vidtagit en hel del viktiga åtgärder, till exempel rapporterat om missförhållanden så fort de fått kännedom om dem. Samtidigt är det uppenbart att väsentliga bitar inte fungerat, och vi fortsätter diskussionen med dem, skriver Sebelius.

– Vi kan också nämna att hur Triton hanterar den här situationen kommer att vara en av utvärderingsparametrarna när de ska söka kapital till sin nästa fond, fortsätter hon.

Länsförsäkringars pressansvariga Knis Karin Björklöf understryker i ett mejl till DN att bolaget inte har ett direktägande i vare sig Carema eller Ambea.
Däremot har bolaget satsat i tre av Tritons fonder.

– Vi förutsätter dock att också Triton agerar för att komma till rätta med de grava missförhållanden som medierna rapporterat om, skriver Björklöf.

Många riskkapitalbolag lånar ut pengar till det uppköpta bolaget till en hög ränta. Ränteinkomsterna kan sedan placeras i bolag i skatteparadis. Det är dessa så kallade räntesnurror som finansminister Anders Borg nu vill stoppa. Skatteverket har sedan i våras regeringens uppdrag att se över transaktionerna.

Enligt Börje Noring, skatterevisor på Skatteverket, handlar det om miljardbelopp som går statskassan förbi när riskkapitalbolagen lagligt plockar ut pengar till skatteparadisen.

– Exakt hur mycket är svårt att säga. Genom de interna räntesnurrorna där bolag köper varandra med lån inom koncernerna handlar det om avdrag på 25 miljarder kronor, säger han.

– Ser man till externa förvärv blir beloppen avsevärt mycket större, så stora att det helt klart har en statsfinansiell påverkan, tillägger han.

Ingen av AP-fonderna har placerat pensionsmedel i någon av Tritons fonder.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.