Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Skånsk man påstår sig kunna bota ebola

En 53-årig man i Skåne marknadsför kolloidalt silver som universalmedel – nu också som botemedel mot ebola. Det är förbjudet att sälja preparatet ens som kosttillskott och Läkemedelsverket anser att saken bör polisanmälas.

– Det enda jag gör är att referera till information som finns öppet på nätet. Det finns bland annat en slutrapport som USA:s försvarsdepartement självt gjort. 10 miljondelars lösning är mest effektivt, säger 53-åringen till DN.

Ingen myndighet i EU godkänner nanosilver som kosttillskott. Ännu mindre som medicin. Också i USA är det förbjudet som läkemedel och på myndigheten National Center for Complemetary and Alternative Medicine påpekar man att det som kosttillskott saknas vetenskapliga stöd för att preparatet skulle ha någon funktion för kroppen och att användande rentav kan få allvarliga biverkningar.

Påståendet att det skulle kunna bota smittor som ebola saknar vetenskapligt stöd. 53-åringen torgför också uppgiften om att ebolaviruset skulle vara luftburet.

– Det finns en enig expertkår som säger nej, säger Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell om det till Helsingborgs Dagblad.

Trots vetenskapens uppgifter menar 53-åringen att kolloidalt silver skulle fungera. Men han kan inte förse DN med en officiell länk till slutrapporten han hänvisar till. Helsingborgs Dagblad har varit i kontakt med det amerikanska försvarsdepartementet som tillbakavisar uppgiften:

”En studie med de slutsatser som du refererar till har inte gjorts av försvarsdepartementet eller någon av dess underavdelningar. Försvarsdepartementet går inte i god för den här produkten”, skriver en talesperson på myndigheten.

– Jag har tittat på rapporten, den har referenser till vilka som varit med i studien och dokumentet avslutas med en stor bild på hela forskarlaget säger 53-åringen.

Det finns inte på myndighetens hemsida, det kan vara ett falsarium?

– Vill man vara lite konspiratorisk, så visst, men det ser väldigt genuint ut. Jag tycker att det är märkligt att man dementerar det. Det finns forskning och studier på silvers positiva effekter och att medier inte rapporterar om det handlar om att man helt enkelt inte vill.

Varför?

– Det är en väldigt bra fråga. För att sådana här saker inte får komma till tals. Man har väl en lite för stor styrning från läkemedelsindustrin på något vis? säger 53-åringen.

I Skåne driver 53-åringen ett företag som saluför kolloidalt silver och andra produkter som kosttillskott, hudsalvor och fodertillskott. Bolaget omsatte närmare 8,5 miljoner kronor förra året. Mannen agerar även i en Facebook-grupp där han bland annat lanserar preparatet som botemedel mot ebola, exempelvis i blandning med rödvin eller starksprit.

”Det man kan göra är att sprida till vänner och bekanta att det finns en lösning på det hela, kolloidalt silver. [Preparatet] taget som en silvergrogg kommer med all säkerhet fungera fint då ebola är ett höljevirus precis som vissa förkylningsvirus och influensaviruset”, skriver han bland annat.

Kolloidalt silver är en vätska med silverpartiklar i nanostorlek. Silver i jon- eller saltform har antimikrobiell, desinficerande effekt och används bland annat som hygienfrämjande ingrediens i exempelvis träningskläder.

Livsmedelsverket förbjuder det som kosttillskott, men som ”vattenreningsprodukt” är det ok. På den 53-åriga mannens hemsida kallas kolloidalt silver just så, men med tillägget att det ”effektivt dödar bakterier, svampar, virus och encelliga protozoer av typen amöbor och plasmodium (malaria)”.

– Vi fördömer att man gör medicinska påståenden om produkter som inte är godkända som läkemedel. Känsliga människor utsätts och man tjänar pengar på dem som tar sådana här saker som ett sista halmstrå, säger Per-Åke Sandvold, chef på Läkemedelsverkets enhet för kontroll av narkotika och olagliga läkemedel.

– Om man påstår att det hjälper mot medicinska diagnoser – och i det här fallet är det ju inte vilka som helst utan även ebola, cancer, alzheimer och så vidare – då fördömer vi det helt. Finns det ingen vetenskap bakom påståenden, då finns det heller inget stöd för sådan marknadsföring.

Den här sortens produkter och de eventuella regel- och lagbrott som följer med dem berör flera myndigheter. I gränslandet finns förutom Läkemedelsverket bland andra Livsmedelsverket, Konsumentverket, Kemikalieinspektionen, Socialstyrelsen och den aktuella kommunen.

– Vi skulle behöva samarbeta runt den här typen av kvacksalveri. Även om han gör de här påståendena om kolloidalt silver i slutna grupper på Facebook begår han ett lagbrott. Det finns goda underlag för polisanmälan, och om det inte redan har gjorts en så borde det starkt övervägas, säger Per-Åke Sandvold.

Rättelse 2014-10-28 11:36
Kolloidalt silver är förbjudet som kosttillskott i USA, stod det tidigare i artikeln. Det är fel. Rätt är att det är förbjudet som läkemedel och att myndigheten National Center for Complemetary and Alternative Medicine skriver så här om preparatet som kosttillskott: Reviews of the scientific literature on colloidal silver have concluded that: • Silver has no known function in the body. • Silver is not a nutritionally essential mineral or a cure-all and should not be promoted as such. • Claims that there can be a ”deficiency” of silver in the body and that such a deficiency can lead to disease are unfounded. • Claims made about the effectiveness of colloidal silver for numerous diseases are unsupported scientifically. • Colloidal silver can have serious side effects. Källa: National Center for Complemetary and Alternative Medicine (http://nccam.nih.gov/health/silver#science)
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.