Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-06 21:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/skanska-kommuner-later-invanarna-skjuta-upp-rakningar-i-vantan-pa-elstodet/

EKONOMI

Skånska kommuner låter invånarna skjuta upp räkningar i väntan på elstödet

Flera skånska kommuner låter nu sina invånare skjuta upp betalningen av fakturor i väntan på det statliga elstödet.
Foto: Johan Nilsson/TT

Höga elräkningar och ett tufft ekonomiskt läge. Nu låter flera skånska kommuner sina invånare skjuta upp betalningen av fakturor i väntan på att det statliga elstödet betalas ut.

– Vi vill inte bidra till att sätta ytterligare press på invånarna under de här extrema månaderna, säger Christian Orsing (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

Redan i slutet av december kom Staffanstorp som första kommun med beskedet att ekonomiskt pressade invånare kan låta räkningarna ligga just nu.

– För att hushållen ska få lite bättre marginaler ger vi ett uppskov för vissa fakturor till den sista april, säger Simon Jørning Webrant, redovisningschef i Staffanstorps kommun.

Den som inte kan betala för kommunala avgifter som barnomsorg, färdtjänst, omvårdnadsavgifter eller miljökontroller uppmanas helt enkelt att låta bli.

– Vi kommer inte att skicka några påminnelser till den som inte betalar sina fakturor, vi stänger av inkasso och inga ärenden skickas till Kronofogden under den här perioden, säger Jørning Webrant.

Flera sydsvenska kommuner går nu i Staffanstorps fotspår. Bland dem finns Lund och Helsingborg som på onsdagen beslutade om tillfälliga lättnader för kommuninvånarna i väntan på utbetalning av det nationella elstödet.

– Som politiker lever och verkar vi som privatpersoner i staden. Vi ser, hör och upplever de fullständigt orimliga nivåer på elräkningar som vi har just nu, säger Christian Orsing (M), kommunstyrelseordförande i Helsingborg.

”Vi vill inte bidra till att sätta ytterligare press på invånarna under de här extrema månaderna”, säger Christian Orsing (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.
Foto: David Lundin

I Helsingborg kan både föreningar, invånare och företag få anstånd med sina räkningar för perioden januari–mars. Men till skillnad från i Staffanstorp måste invånarna först göra en ansökan.

– Det värsta man kan göra är att blunda för fakturan. Vi uppmanar i stället invånarna att kontakta fakturaställaren. Det gäller fakturor som ska direkt till kommunen men även till våra kommunägda bolag där vi upplever att det finns en utbredd beredskap för att möta situationen, säger Christian Orsing.

Enligt Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner, SKR, finns det inga juridiska hinder för kommunerna att låta invånarna skjuta på sina räkningar. Det finns heller inga generella direktiv för hur kommunerna ska agera i frågan.

Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner säger att det framför allt är i elprisområde 3 och 4 som kommunerna nu inför tillfälliga lättnader för sina invånare.
Foto: Elin Åberg

– Man gör på lite olika sätt. En del ger generellt anstånd till alla där ingen får påminnelser eller inkassokrav, medan andra, till exempel Växjö, har infört ett system där man ansöker om anstånd.

– Framförallt är det kommuner i elprisområde 3 och 4 som vidtar de här åtgärderna när staten inte har kunnat betala ut elprisstödet i den takt som det var tänkt, säger Annika Wallenskog.

Ett par skånska kommuner – Malmö, Båstad och Klippan – uppger för DN att det redan finns en möjlighet för invånarna att skjuta upp sina betalningar. Därför anser man inte att det finns skäl till ytterligare agerande på grund av de skenande elkostnaderna.

I Bjuv utreds frågan just nu och i Trelleborg ska kommunstyrelsen inom kort fatta beslut om möjligheten att tillfälligt skippa räkningar för bland annat hemtjänst och barnomsorg.

I Skurups kommun resonerar Johan Bolinder (M), kommunstyrelsens ordförande, annorlunda. Han menar att invånarna måste ta ”tjuren vid hornen” och betala sina räkningar som vanligt.

– Vi ser inte den här situationen som övergående i närtid. Det finns en risk att det skapas skuldberg som invånarna förr eller senare måste hantera.

Skurup satsar istället på informationsträffar om hur man kan minska sin energiförbrukning som privatperson. Det finns även möjlighet att träffa kommunens energirådgivare för konsultation.

Johan Bolinder menar att kommunerna upplever samma kostnadsökningar som kommuninvånarna – och att ansvaret att hantera situationen vilar på staten.

– Att införa elstödet och vidta ytterligare åtgärder med anledning av de skenande energipriserna är statens åtagande, säger han.

Kommunstyrelseordförande Christian Orsing i Helsingborg säger att man från stadens sida är medveten om risken att invånare försätter sig i en skuldfälla.

– Det gäller att hålla huvudet kallt och hjärtat varmt. Det kommer en ny månad med nya räkningar efter denna. Därför gäller det att jobba både med kostnadskontroll och samtidigt göra vad vi kan för att mildra likviditetskrisen i väntan på det nationella elstödet, säger han.

Läs mer: Lerumsbor får skjuta på avgiften för förskola och färdtjänst i vår

Ämnen i artikeln

Skåne
Staffanstorp
Helsingborg
Skurup
Elpriset
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt