Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Skapa en frizon för flyktingar i Sverige”

Paul Romer är en världsberömd ekonom, men även känd debattör med kontroversiella förslag som att man ska upprätta ekonomiska fristäder för att möta överbefolkning och migrationsströmmar.
Paul Romer är en världsberömd ekonom, men även känd debattör med kontroversiella förslag som att man ska upprätta ekonomiska fristäder för att möta överbefolkning och migrationsströmmar. Foto: Nicklas Thegerström

Sverige kan upprätta en frizon för flyktingar där de ska vara helt självförsörjande. De får i så fall leva och arbeta där, utan att kosta något för svenska skattebetalare. Det föreslår Paul Romer, tillträdande chefsekonom vid Världsbanken.

Paul Romer är en världsberömd amerikansk ekonom, sedan länge väntad som mottagare av ekonomipriset till Alfred Nobels minne.

Hans stora forskningsinsats gäller teorin om endogen tillväxt, där den ekonomiska tillväxten förklaras av faktorer som teknisk utveckling och ökad kunskap.

Han har också gjort sig känd som debattör, med kontroversiella förslag som att man ska upprätta ekonomiska fristäder som ett sätt att möta överbefolkning och migrationsströmmar.

En förebild är Hongkong – på den tiden en brittisk kronkoloni – som tog emot miljontals flyktingar från Kina och skapade ett högt välstånd.

Nu är Paul Romer aktuell som nyutnämnd chefsekonom vid Världsbanken. Han har inte tillträtt än, utan gör det vid nästa månadsskifte.

Därför är Paul Romer noga med att vad han har att säga är egna uppfattningar, som inte har förankrats inom Världsbanken. Men klart är att man där har skaffat sig en idéspruta, vilket enligt honom också var bankledningens avsikt.

Skälet till Paul Romers besök är i stället att han ska hålla en så kallad Heckscherföreläsning. Det är Handelshögskolan i Stockholm och näringslivets tankesmedja Ratio som står för inbjudan.

Men det är i en intervju med DN som han släpper loss sina idéer:

– Flyktingfrågan är ett jättelikt problem, men det finns möjliga lösningar. Sverige, som är ett glesbefolkat land, skulle kunna hyra ut ett landområde av Hongkongs storlek. Där kunde man ta emot miljontals människor som får försörja sig själva och inte behöver kosta något.

Som jämförelse kan nämnas att Hongkong har en yta som motsvarar Ölands och en befolkning på över sju miljoner.

– Det viktiga är då att denna frizon ska räknas som en fristående enhet, med egna lagar och regler – inte som en del av Sverige. De som bor där ska inte bli svenska medborgare, utan leva sitt liv helt separat från övriga samhället, framhåller Paul Romer.

Det betyder att lönerna kan vara lägre, arbetstiderna längre – och så vidare. Mot Sverige ska det råda strikt gränskontroll, vilket gör det omöjligt för frizonens invånare att flytta till andra sidan om gränsen. De blir, helt enkelt, tvungna att ekonomiskt klara sig själva.

– Jag har tidigare föreslagit att USA skulle kunna utnyttja Guantánamo till en sådan frizon, i stället för hittills som fångläger. Där finns alla förutsättningar, eftersom det rör sig om ett avskilt område som USA hyr av Kuba på obestämd tid. De som kommer dit räknas inte som amerikaner, utan får leva sitt eget liv.

Paul Romers förslag har väckt debatt, men inte mött gehör hos beslutsfattare. Det hindrar inte att han nu blir nära rådgivare till Världsbankschefen Jim Yong Kim som också är amerikan.

Det har väckt farhågor om USA-dominans, särskilt som Paul Romers företrädare som chefsekonom Kaushik Basu kommer från Indien. Själv ser han inget bekymmer:

– Jag företräder inte USA eller dess regering. Min uppgift är att föra fram idéer om hur viktiga problem kan lösas. Då gäller det att tänka fritt, utan begränsningar.

Flyktingfrågan, där tiotals miljoner människor behöver en ny hemvist, är ett sådant problem. Globala uppvärmningen är ett annat.

Paul Romer betonar också hälsofrågorna, vilket ligger väl till – särskilt som Världsbankschefen Jim Yong KIm har en bakgrund som läkare.

Själv är Paul Romer optimist, åtminstone på lång sikt. Enligt honom finns egentligen inga hinder för fortsatt ekonomisk tillväxt som baseras på teknisk utveckling och ökad kunskap.

– Men samtidigt måste det finnas beslutsfattare som vet vad de vill och vågar ta risker, poängterar han.

Förebilden är Paul Volker, USA:s centralbankschef på 1980-talet som med tuffa beslut tog ner inflationen från tvåsiffriga tal och därmed skapade nya villkor för ekonomin.

Fakta. Tippas få ekonomipris

Paul Romer är tillträdande chefsekonom vid Världsbanken.

Professor i ekonomi vid New Yorks universitet, tidigare vid Stanforduniversitetet.

Entreprenör bakom it-företaget Aplia som utvecklade läxuppgifter för skolelever.

Känd för teorin om endogen tillväxt och är ofta nämnd som trolig mottagare av ekonomipriset till Alfred Nobels minne.

Född 1955 i Denver, Colorado, där hans far senare blev delstatens guvernör.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.