Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Skarp kritik av biståndshantering

Det finns systematiska och grova brister i hanteringen av det svenska biståndet, enligt en hemlig rapport på utrikesdepartementet som Svenska Dagbladet har tagit del av.

Rapporten handlar om hanteringen av Sveriges biståndsbudget, där delen som hanteras av UD ligger på 12 miljarder kronor per år.

70 bidragsärenden från 2011 och 2012 har granskats och två tredjedelar av ärende underkänns. Anledningen är bland annat att akterna saknar handlingar vilket gör att det är svårt att veta varför pengar över huvud taget har betalats ut till en organisation. Det uppger Ekot Sveriges Radio.

Rapporten visar att många ansökningar av bidrag har godkänts utan förhandsgranskning. Utvärderarna skriver dessutom att UD:s anställda i syfte att betala ut så mycket medel som möjligt av anslagsposten har frågat om sökande har ytterligare insatser att föreslå. Det skriver Svenska Dagbladet.

När Svenska Dagbladet begärde ut rapporten, som först inte var diarieförd, fick de en ny och omarbetad version där kritiken var mildare.

I övrigt handlar kritiken i den ursprungliga rapporten om att flera ärenden handläggs av UD:s många praktikanter som helt saknar utbildning att administrera bistånd. De ska självständigt ha fått jobba med ärendena och besluten med bristande handledning.

Rapportens slutsats är att UD har så dålig intern kontroll och kvalitet inom biståndshanteringen att en förändring är eftersträvansvärd.

Rapporten ska ännu inte ha visats för biståndsminister Hillevi Engström.

DN har sökt UD som skulle återkomma under dagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.