Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Skarp kritik mot Arlas flotta representation

Mejerijätten Arlas representation och slöseri kritiseras.
Mejerijätten Arlas representation och slöseri kritiseras. Foto: Fredrik Persson/TT

Banketter på Grand Hotel, Parisresa för hustrun till Arlas vd. Guldklockor, presenter, yvigt taxiresande och privata köp med företagskort. Mejerijätten Arla får hård kritik för dyr representation och slöseri samtidigt som ägarna, mjölkbönderna, har det tufft ekonomiskt.

Det är ”Uppdrag granskning” i SVT som i kväll avslöjar hur Arlas högsta chefer och tjänstemän använt mjölkböndernas pengar.

”Uppdrag granskning” har kommit över interna Arladokument och fakturor från 2014. De visar hur stora summor använts till konferenser, dyra krogbesök, banketter, utlandsresor som haft liten eller ingen anknytning till Arlas verksamhet.

Bland annat har Arla i anslutning till en konferens på hotellet Ystad Saltsjöbaden anordnat körutbildning med slalom- och racerkörning som totalt kostade över en halv miljon kronor för drygt 50 personer.

Vid ett annat tillfälle fick hustrun till Arla Sveriges vd Henri de Sauvage Nolting en flygbiljett till Paris betald av Arla, i samband med en fyra dagars studieresa till Paris arrangerad av Dagligvaruleverantörernas branschorganisation, DLF. Resan var arbetsrelaterad och respektive var medbjudna, säger Henri de Sauvage Nolting, som också sitter i styrelsen för DLF, till ”Uppdrag granskning”:

– Att Arla betalade kunde missförstås, och därför beslutade jag att det var bättre för mig att betala tillbaka, säger han och tackar ”Uppdrag gransknings” reporter för att saken uppmärksammats.

Han kommenterar också uppgifterna om slöseri med pengar bland annat på utbrett taxiresande:

– Jag är den första att medge att det i delar av organisationen saknades den kostnadsmedvetenhet som man kan förvänta sig, säger Henri de Sauvage Nolting, och lägger till att alla nu ska ha betalat tillbaka köp gjorda med företagets kontokort.

Vid en golftävling bjöds Arlakunder och leverantörer, totalt 26 personer, på golf, mat och dryck för totalt 116.000 kronor, något som kan uppfattas som en muta.

– Det ska vara öppet och måttfullt, och det ska vara godkänt från företaget att delta för att det ska vara tillåtet, säger Helena Sundén, generalsekreterare för Institutet mot mutor, till ”Uppdrag granskning”.

Jonas och Johanna Karlsson i Vimmerby har varit mjölkbönder, men gav upp 2014 efter flera sänkningar av mjölkpriset

– Det verkar som att på den här nivån, oavsett var man är i samhället, verkar pengarna vara en outsinlig resurs, säger Jonas Karlsson som sagt upp medlemskapet i Arla.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.