Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Skarp kritik mot Valmyndighetens webbkrasch

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Valmyndigheten får skarp kritik för nattens haveri på val.se. Webbplatsen var onåbar under lång tid, just som rösträkningen pågick. MSB:s tidigare chef för it-säkerhet, Richard Oehme, ifrågasätter myndighetens beredskap. 

– Det är lite anmärkningsvärt att de inte har förberett sig bättre, säger han.

VAL 2018

Valmyndigheten utreder varför webbplatsen slutade fungera under valnatten, just som rösträkningen pågick. Vid lunchtid på måndagen kunde myndigheten ännu inte ge något svar på frågan om vad som hade orsakat avbrottet.

– Det vet vi inte än, vi analyserar fortfarande problemen, säger Carl Sjöberg, it- och kommunikationschef på Valmyndigheten.

Finns det någonting som tyder på en medveten attack?

– Nej. 

Vilka förberedelser gjorde ni för att klara av valnatten?

– Vi har gjort så mycket vi kan i form av belastningstester och så vidare. Troligtvis är det en trafikbild som inte ingick i de testerna, men det är svårt att gå in på det innan analysen är klar. 

Richard Oehme var tidigare chef för cybersäkerhet och skydd av samhällsviktig infrastruktur på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. I dag ansvarar han för motsvarande frågor på revisionsbolaget PWC. Han riktar skarp kritik mot myndigheten. 

– Det är lite anmärkningsvärt att de inte har förberett sig bättre, oavsett vad orsaken är. Det här är den viktigaste stunden för en hemsida som denna, säger han. 

Valmyndigheten borde ha förutsett en kraftig ökning i antalet besök på valnatten, betonar han. Man borde ha säkerställt att bandbredden var tillräcklig och att man har sätt att avstyra en attack. Även om det var vanliga besök som sänkte sidan så borde man ha kunnat ta höjd för det. 

– Man har kanske inte stresstestat sidan tillräckligt, säger Richard Oehme.

MSB hänvisade på söndagskvällen till ”många besökare” som orsak till haveriet och betonade att rösträkningen inte påverkades. Siffror redovisades kontinuerligt under kvällen på flera ställen, bland annat på DN.se.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.