Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Skarpare bokstäver och bättre bilder i nya Ipad

Den tredje generationens Ipad heter Nya Ipad.
Den tredje generationens Ipad heter Nya Ipad. Foto: Nils Öhman

Utan skärmen påslagen ser nya Ipad precis ut som gamla Ipad 2. Men när man börjar läsa är skillnaden stor.

Skärmen har fyra gånger så många bildpunkter. Det går utmärkt att skruva ned bokstavsstorleken så att den blir så stor som i en pappersbok med bibehållen läsbarhet.

Tittar man noga på bra bilder så är också de finare återgivna, i vissa fall är skillnaden stor, men i andra knappt märkbar.
För att kunna hantera fyra gånger så många pixlar men ändå bibehålla tio timmars användning mellan laddningarna har den nya modellen fått mer kapabla processorer och ett kraftigare batteri. Därför är den nya modellen något större, cirka femtio gram tyngre och cirka en halv millimeter tjockare. Men det märks knappast.

De modeller som har dataanslutning via mobilnät kan nu utnyttja 4g-näten. Men det fungerar inte i Sverige eftersom vi använder andra frekvenser. Dock har 3g-anslutningen förbättrats och kan potentiellt bli upp till tre gånger snabbare beroende bland annat på vilken operatör man har.
Jag har sett folk fotografera med Ipad och det ser ju ganska fånigt ut att ta bilder med en stor platta. Men det kan kanske vara praktiskt att ha med en kamera i plattan. Särskilt som det finns många bra bildredigeringsprogram för Ipad.
I den nya modellen är kameraupplösningen fem megapixel, vilket gör bilderna helt användbara. I den tidigare modellen var de mindre än en, vilket gjorde bilderna nästan oanvändbara.

En mindre detaljförbättring är att plattan har en ny version av bluetooth för att ansluta tillbehör som tangentbord. Den ger längre räckvidd och drar betydligt mindre ström.
Sammanfattningsvis är nya Ipad en klart bättre surfplatta än sin före­gångare. Det är i grunden samma revolutionerande produkt, men rejält förfinad.
Konkurrenterna har – bortsett från skärmupplösningen – i många stycken bättre tekniska specifikationer. Att Apple satsat det mesta krutet på skärmen antyder att de ser just läsning som ett av de viktigaste användningsområdena för surfplattan. Det tror jag är rätt.

Fakta.Nyheterna i nya Ipad Skarpare

Fakta. Nyheterna i nya Ipad

Skarpare skärm med dubbelt så hög upplösning (2 048 x 1 536 pixlar).

En halv till tre gånger snabbare mobil­uppkoppling.

Mycket bättre inbyggd kamera med fem megapixlar.

Vikten och tjock­leken ökar marginellt.

Priset varierar mellan 4 395 och 7 195 kronor beroende på bland annat minne. Den gamla modellen, Ipad 2, kostar nu 3 595 kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.