Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 21:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/skarpt-ton-i-handelsbraket-far-borser-att-backa/

Ekonomi

Återhämtning på börsen efter svag öppning

Kinas president Xi Jinping och USA:s Donald Trump. Foto: Andy Wong/AP

De amerikanska börserna tappade inledningsvis på torsdagen till följd av de ökade spänningarna mellan USA och Kina. Efter att Donald Trump på nytt kommenterat förhandlingarna mellan länderna återhämtade börserna sig snabbt.

Rätta artikel

Företrädare för USA och Kina träffas under torsdagen i Washington för att få till en lösning på det upptrappade handelsläget mellan länderna. 

Inför samtalen anklagade Donald Trump kineserna för att ha rivit upp avtalet som skulle undertecknas, vilket har lett till ytterligare spänningar i relationerna.

Torsdagens handel på de stora New York-börserna inleddes med ett kraftigt fall. Vid klockan 18, svensk tid, tiden hade Dow Jones tappat med 1,4 procent och S&P 500 med 1,2 procent.

På torsdagskvällen kommenterade USA:s president på nytt frågan om handeln med Kina. Donald Trump sa då att det fortfarande finns möjligheter för ett handelsavtal, rapporterar CNBC. Trump sa också att han fått ett ”vackert brev” från Kinas Xi Jinping.

Samtidigt poängterade Trump att de utlovade tullavgifterna mot Kina, som planeras träda i kraft på fredagen, är ett ”utmärkt” alternativ till ett handelsavtal. Men han öppnade också för att avgifterna kan komma att förändras om förhandlingarna med Kina går framåt under dagen.

Efter Trumps uttalanden tog de amerikanska börserna ett skutt uppåt och vid 22.30-tiden Dow Jones-kursen låg på minus 0,5 procent. S&P 500 hade återhämtat sig till minus 0,3 procent.

Även Stockholmsbörsen påverkas av konflikten mellan de två stormakterna. OMXS-indexet hade tappat 1,6 procent vid torsdagens stängning.

Internationella valutafondens (IMF) chef Christine Lagarde sade tidigare i veckan att det är nödvändigt för alla inblandade att handelsspänningarna mellan de två länderna får en lösning.

– Nu är det tydligt att spänningarna mellan USA och Kina är ett hot mot den globala ekonomin, sade Internationella valutafondens chef Christine Lagarde på tisdagen till Bloomberg.

Läs mer:

Fortsatt nedåt för svag svensk krona

Marianne Björklund: Kina hotar att slå tillbaka mot USA