Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Skärpta regler för eljättarnas nätavgifter

Foto: Fredrik Sandberg/TT

De senaste årens kraftiga höjningar av elbolagens nätavgifter ska bromsas. Statliga Energimarknadsinspektionen (EI) föreslår i en utredning flera åtgärder som konsumenterna kommer att gynnas av.

”Förslagen kommer att säkerställa att kundernas avgifter blir mer rimliga än idag och att elnätsföretagen också får en rimlig avkastning. Förslagen kommer också att minska antalet rättsprocesser”, säger Anne Vadasz Nilsson, generaldirektör på Energimarknadsinspektionen (EI) i ett pressmeddelande.

EI föreslår att metoden för att beräkna elnätsföretagens avkastning ska regleras och att nya avskrivningstider ska gälla för elnätsanläggningar. EI föreslår även ändringar i ellagen som syftar till att skapa en tydligare och enklare lagstiftning. I rapporten finns också en beskrivning av planerade och genomförda investeringar i elnäten och hur de relaterar till de prisökningar som skett de senaste åren.

Elbolagens avkastningar på senare har blivit föremål för rättstvister som EI förlorat. Myndigheten har beslutat vilken den högsta avkastningen skulle få vara under perioden 2016–2019, men efter förvaltningsrättens prövning höjdes den nivån med 28 procent.

”Tidigare byggde beräkningarna på prognoser. Det förslag vi nu lämnar innebär att avkastningen i stället ska bygga på verkligt utfall för tillsynsperioden. Det skulle, med dagens marknadsförutsättningar, innebära att elnätsföretagens tillåtna avkastning för 2016 och 2017 skulle bli cirka 2,0 respektive 2,5 procent. Det kan jämföras med de 5,85 procent som förvaltningsrätten fastställde”, säger Anne Vadasz Nilsson.

Utredningen överlämnades på förmiddagen till samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan (S).

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.