Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Skärpta regler för sms-lån

Foto: Claudio Bresciani
För att komma åt problemen med sms-lån föreslår nu regeringen en ångerrätt för konsumenten. Den som tagit ett lån ska få 14 dagar på sig att ångra sig. Gör man det, så ska man inte behöva betala andra kostnader för lånet än räntan under den tid man haft tillgång till pengarna.

Ett annat förslag är att kreditgivaren måste göra en kreditprövning av låntagaren. Om personen saknar ekonomiskt utrymme för att betala lånet, ska det inte beviljas. Vidare ska den effektiva räntan anges vid marknadsföring av sms-lån. Information om detta ska ges låntagaren innan ett avtal ingås.

Förslagen som överlämnades till riksdagen på torsdagen föreslås träda i kraft 1 januari 2011.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.