Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Skatt kan slopas för hyresrätt

Grafik: Maria Westholm

Fastighetsskatten på hyresfastigheter är på väg att avskaffas. Målet är att fler hyresrätter ska byggas och därför väntas en kommande utredning föreslå att hyresrätter slipper betala kommunal fastighetsavgift.

Just nu pågår en översyn av beskattningen av hyresrätter och efter årsskiftet ska utredningen presentera sina förslag för regeringen. En huvudfråga är om ägare till hyresfastigheter ska slippa betala kommunal fastighetsavgift. Utredningen har ännu inte haft sitt slutsammanträde men redan nu pekar det mesta mot att fastighetsskatten på hyresrätter avskaffas.

– Mycket talar för att det blir ett sådant förslag, säger Hases Per Sjöblom, utredningens ordförande.

Bakgrunden till utredningen är att regeringen vill få fart på bostadsbyggandet, och då framför allt byggandet av hyresrätter. Sedan många år har de större fastighetsbolagen varit ovilliga att bygga hyresrätter eftersom det har varit mer lönsamt att bygga bostadsrätter. Dessutom har omvandlingen till bostadsrätter kraftigt minskat utbudet av hyresrätter i den allra hetaste bostadsregionen, Stockholm.

I direktiven till den pågående utredningen konstaterar regeringen att bostadsmarknaden i många kommuner är i obalans, inte minst i storstadsregionerna. Det är svårt att hitta vettigt boende både för människor som vill flytta till ett arbete eller till en utbildning. Därmed riskerar bristen på bostäder att dämpa tillväxten i hela samhället.

– Vi kommer att lägga flera förslag under våren med syfte att lätta upp möjligheterna för bostadsbyggandet, fastslog finansminister Anders Borg (M) tidigare i veckan.
Utredningsdirektiven är glasklara på en punkt: skatterna ska justeras nedåt ”för bostäder som upplåts med hyresrätt i syfte att öka utbudet av hyresbostäder”. Ett avskaffande eller en sänkning av den kommunala fastighetsavgiften är prioriterad.

Det är ännu oklart vilka fastighetsägare och hyreshus som kommer att omfattas av en slopad fastighetsavgift. Utredningens målgrupp är i första hand företag med större hyresfastigheter i sitt bestånd, till exempel de kommunala bostadsbolagen. Samtidigt ska man bestämma om ett slopande av avgiften ska gälla alla hyresfastigheter, bara nyproducerade eller fastigheter med en viss högsta ålder.

– Vi återkommer med de svaren när utredningen lägger fram sina förslag i januari, säger Hases Per Sjöblom.

Utredningen ska även se över om hyresgäster ska vara berättigade till rotavdrag för underhåll av sina hyresrätter. Slutsatserna ska presenteras senast den 15 januari nästa år.

Fakta: Fastighetsavgiften

Från och med den 1 januari 2008 har den statliga fastighetsskatten på bostäder avskaffats och ersatts av en kommunal fastighetsavgift.

Fastighetsavgiften för bostadsdelen av hyreshusenheter utgörs av ett fast belopp per bostadslägenhet, dock högst med 0,4 procent av taxeringsvärdet för byggnad och mark.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.