Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Skatteåterbäringen kommer bli rekordtidig

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Från 2017 ska det vara möjligt att få tillbaka skattepengarna i april. Men då gäller det att deklarera tidigt.

I år görs de första utbetalningarna av överskjutande skatt i juni precis som vanligt. Men nästa år kan de första utbetalningarna ske redan i april.

Sista dagen att lämna in sin deklarationsblankett brukar vara någon av de första dagarna i maj. Om skattepengarna ska betalas i ut april förutsätter det att deklarationen görs tidigt men än är inget slutdatum bestämt.

– Deklarationstjänsten brukar öppnas i mitten av mars och vi får sätta någon dag i april som sista dagen, säger Ingemar Hansson, generaldirektör för Skatteverket.

Förutsättningen för att få pengarna på våren är att deklarationen görs elektroniskt, att man inte gör några ändringar och att man anslutit sig till tjänsten Mina meddelanden som förmedlar digital post.

Skatteverket hoppas att möjligheten att få skattepengarna rekordtidigt ska få fler svenskar att skaffa sig en digital brevlåda. Sedan 2012 är det Skatteverket som ansvarar för tjänsten.

– I Danmark är fem miljoner personer anslutna och i Sverige bara 400 000. Vi ska inte vara sämre än länder som Danmark, Norge och Nederländerna, säger Ingemar Hansson.

Mina meddelanden är en digital tjänst dit myndigheter skickar post till privatpersoner och företag. För att få posten krävs att man är ansluten till en digital brevlåda.

Med statens brevlåda Min myndighetspost kan man bara ta emot meddelanden från myndigheter. Brevlådorna Kivra och Digimail tar även emot post från privata företag. För att komma in i brevlådorna krävs att man har ett Bank-ID.

Ingemar Hansson framhåller att de digitala brevlådorna är det säkraste sättet att få information. Posten kan aldrig hamna fel och den finns kvar när man behöver den.

– Dessutom har man tillgång till brevlådan var man än är och man kan alltid ta emot post, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.